Okul

Aile İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Toplumun yapısını oluşturan ailelerdir. Atalarımız yaşamları boyunca aile hayatına önem vermişlerdir. Aile kurulması ve gelişmesine değer vermişlerdir. Aile hayatı sayesinde gelişen toplumumuz ahlaki kurallar bakımından önemli yere gelmiştir. Toplumun kültüründe gelenek ve görenekler, milli ve manevi duygularımız yer almaktadır. Aile içinde nasihat, ders verici, eğitici ve öğretici atasözleri kullanılmıştır. İnsanlar aile yaşantısına dair çeşitli bilgileri gelecek nesillere aktarmıştır.

Atarımız aile hayatında sahip oldukları engin bilgileri sözlerle gelecek nesillere aktarmışlardır.

Avrat var ev yapar, avrat var ev yıkar: Kadınlar ailenin temelini oluştururlar, aileyi ayakta tutan en önemli kişiler olan kadının değeri bilinmeli. Ailesine düşkün seven bir kadın ev yapar huzur verir, ancak ailesini sevmeyen biri o aileyi yıkar.

Dağ dağ üstüne olur, ev ev üstüne olmaz: İki ya da bir çok ailenin aynı ortamda yaşaması huzursuzluk ve sorunlara işaret eder.

Bir ağaçta gül de biter diken de: Ailenin sahip olduğu eğitim ve çocuklarına verdiği ahlaki konularda iyi yetişmiş bireyde çıkar faydasız zararlı insanda.

Değirmen iki taştan muhabbet iki baştan: Aile içinde iletişim önemlidir iki insanın aile olmak için attığı adım vardır, yalnızlık insanı bir yere ulaştırmayacağını anlatır.

Keçi nereye çıkarsa oğlağı da oraya çıkar: Ailenin büyükleri ne yaparsa küçükleri de onu görerek ona göre hareket eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu