Okul

Akyuvarlar Nedir? Ne İşe Yarar?

Canlı vücudunda bulunan her hücrenin çeşitli görevleri vardır. Canlının yaşamsal faaliyetini devam ettirebilmesi için hücrelerin işlevini yerine getirmesi gerekir. Hücre yapılarından biri akyuvar hücresidir. Beyaz olmalarından dolayı akyuvar adını almışlardır.

Akyuvarlar kanımızda bulunan hücrelerdir. Bağışıklık sisteminin temelinde bulunurlar. Vücudumuzda hastalık riski taşıyan mikrop ve bakterilerle savaşmaktır. Bakterilere doğru hareket ederek ulaştıklarında onu sararak içlerinde yok ederler. Zararlı bakteriler vücudumuza yayılmadan önce yok olurlar. Canlı vücutlarında bulunan akyuvarlar koruyucu görevi görmekte. Bağışıklık sistemimizin sağlıklı çalışmasını sağlayarak hastalıklardan korur.

Kanımızda akyuvarlar ve alyuvarlar bulunur. Akyuvarların sayısı, alyuvarlara göre daha azdır. Her 800 akyuvara 1 tane alyuvar denk gelir. Kan yapıcı besinler tüketerek bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlayabiliriz. Akyuvarlar sarı kemik iliğine üretilerek vücudumuza dağılır.

Akyuvar Çeşitleri
Görevi vücudumuzda bulunan bakterileri hapsederek etkisiz hale getirmektir. Hastalıklara karşı savaşarak bağışıklık sistemini korur.

Granülositler: Akyuvarların içinde bulunan hücrenin asıl görevi mikropları yutmaktır. Akyuvarların sarmasının ardından mikropları yutarak etkisiz hale getirir.

Monositler: Görevi mikroplarla savaşmaktır. Yapıları fasulye tanesine benzetilir.

Plazma hücreleri ve lenfositler: Vücut için antikor üretimi yaparlar. Dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı koruma sağlarlar.

Vücutta bakteri tespit edildiği takdirde akyuvarlar o bölgeye doğru hareket eder. Zedelenen ve mikropları olduğu yerde mikroplarla savaşırlar. Vücudumuzda kurtarma görevi görerek bakterileri etkisiz hale getirirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu