Okul

Ardıç Ağacının Faydaları ve Özellikleri

Ardık ağacı, iğne yapraklı ağaç türlerinden olarak servigiller familyasına üyedir. Ağacın büyümesi değişik şekilde gelişmektedir. Ağacın tohumlarının yere düşmesi ardından ardıç kuşunun gelerek tohumları yemesinden sonra sindirim sisteminde kabuklarından çıkan tohumlar dışkıyla birlikte toprağa karışarak çimlenir.

Ardıç ağacı yabani meyve ağaçları arasında önemlidir. Tarih boyunca insanlar tarafından yaprakları, meyvelerinden yararlanılarak çeşitli ilaçlar hazırlanmıştır. Orta Çağ zamanlarında veba hastalığı Avrupa’da ölümcül hastalıktı, insanlar ardıç ağacının meyvesinden tüketerek şifa arayışına girmişlerdir.

Ardıç meyvesinin verdiği güzel koku için Romalı kadınlar tarafından uzun yıllar boyunca kullanılmıştır. İnanışlara göre ardıç meyvesi aynı zamanda cadılardan koruyucu etki sağladığı olmuştur.

Orta çağ döneminden günümüze kadar gelen ardıç meyvesi bir çok hastalıklarda kullanılarak şifa aranmıştır.

Ardıç Ağacının Özellikleri

Dağlık geniş alanlarda yetişmeye elverişli ağaç türüdür. Yüksek dağlar, ovalar, bataklık ve ormanlıklara sahiptir. Yetişme alanı çalı biçiminde olabildiği kadar 10 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir. Ardın ağacının siyah meyvesi vardır, lir kuşu, ardıç kuşu ve toy kuşu tarafından yenilerek tohumları dışkı olarak doğaya bırakılmaktadır. Kuşların sindirimi sonucunda yeni ağaçlara hayat verilir.

Ardıç ağacının büyüme süresi diğer ağaçlara göre çok daha uzun sürer. Fidan 1,5 ile 2 metre arasına gelmesi yılları bulabiliyor. Sivri, sert ve iğne yaprağı sayesinde kurak ve sert iklimlerde rahatça yerleşebilir. Dayanıklı olması yapısının silistik asit bulunmasıdır. İğne yapraklı ağaç olmaları kışın yaprak dökmeyerek devamlı yeşil kalabilmelerini gösterir.

Ülkemizdeki Ardıç Ağaç Türleri

Katran ardıcı
Adi ardıç
Bodur ardıç
Kokar ardıç
Finike ardıç
Yüksek ardıç

Ardıç meyvesinin faydaları

Ardıç meyveleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Krampların yaşanmasını önüne geçer
Mide duvarını güçlendirir.
Metabolizmayı uyarmaktadır.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
Mide, akciğer, bağırsak ve kanı temizleyici özelliğe sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu