Menu

Aslanların Özellikleri

Aslanlar, kedigiller ailesinin etçil yırtıcı hayvan türüdür. Küçük bir bölümü Hindistan’a yaşar, Afrika kıtasında da büyük kısmı yaşamını sürdürmektedir. Afrika aslanları kaplandan sonra dünyanın en büyük ikinci yırtıcısıdır. Erke aslanlar 250 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. 1970 yılında İngiltere’de bulunan Colchester Zoo adlı hayvanat bahçesindeki Simba adındaki aslan 435 kg ağırlığa ulaşmıştır. Dişi aslanlar ortalama 150 kg ağırlıkta kalırlar. Uzunlukları 160-170cm kadar ulaşabilmektedir. Cinsine göre renkleri açık koyu renkte olabilir. Erkek aslanların baş ve boyun bölgesini kaplayan yelesi bulunur.

Aslanların bacak boyları bedenlerine oranla daha kısa ve güçlü haldedir. Koyu renkte tüylü kuyrukları vardır. Yaşamlarını sürü halinde devam ettirirler, avlanmalarını birlikte yaparlar. Sürü lideri olan aslanın bir çok eşi vardır sürünün kontrolü kendisindedir. Yaşlı ve yalnız dolaşan hayvan türleri saldırgan olmasına rağmen kendilerini zor durumda bırakacak olaylar olmadığı sürece saldırmazlar.

Aslanlarda Çiftleşme

Afrika aslanları erişkinliğe 2 yaşında, tam olgunluklarına 5 yaşında ulaşırlar. Sürü liderlerinin birden çok eşi vardır. Erkekler önce sahiplenmek için kükrer sonra sürüde kendisine karşı gelecek aslan varsa onunla boğuşur. Aslan sürülerinde liderlik kavga ile kazanılır. Aslanlarda gebelik 105-112 gün arasında değişiklik gösterir. Dişi tek seferde 1-5 yavru dünyaya getirir. Yeni doğan yavrular kör olduğundan dolayı 6. gününde gözleri açılır. Bakımın yetersiz olmasından dolayı yavrularda ölüm oranı yüksektir. Erkek aslan zamanla yavrularını reddederek dişi aslanın bakımına bırakır. İleri zamanlarda yavrularını görmeleri durumunda boğma durumları da olmaktadır.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir