Okul

Bağdaştırma Nedir Kısaca

Kelimeler arasında alışılmış olan veya alışılmamış olan alam ilişkileri kurmaktır. Yeni bir kavramı veya nesneyi gösterme amacıyla birden daha fazla kelimenin bir araya getirilerek oluşturulan öbeklere bağdaştırma denir. Bağdaştırma da en az iki sözcük bir araya getirilmektedir. Bu sözcükler genellikle dilde yaygın olarak birbirleriyle ilişkili olan sözcüklerdir. Örnek verilecek olursa, dağın yüceliği tabiri herkes tarafından bilinen bağdaştırma iken dağın derinliği tabiri alışılmamış bir bağdaştırma olmaktadır.

Alışılmamış bağdaştırmalar genellikle şiirlerde yer verilen bağdaştırmalardır. Türk şiirinin en temel özelliği alışılmamış bağdaştırmalar kullanmasıdır. Sanatsal bir anlatım sunan alışılmamış bağdaştırma sayesinde şair duygularını daha iyi ifade ederek okuyucuyu hem etkilemeyi hem de şaşırtmayı başarmaktadır. Kelimeler temel anlamları dışında yan anlamları ve mecaz anlamları ile kullanılmaktadır. Alışılmış bağdaştırmalarda ise kullanılan kelimeler ilk anlamları ile kullanılmaktadır.

Bu nedenle alışılmamış bağdaştırma kadar büyük bir etkileyiciliği de yoktur. Deyimler, sözcük grupları, isim tamlamaları ve sıfat tamlamaları bağdaştırma örnekleri içerisinde yer almaktadır. Bu kelimeler arasında sanatsız bir anlam ilişkisi kurulduğunda alışılmış bağdaştırma ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu