Okul

Bir Bölgede Nüfusun Yoğun Olmasının Nedenleri

Bazı bölgelerimizin nüfus yoğunluğunun aşırı fazla olurken bazı bölgeler seyrek seyreder. Bir bölgede nüfus yoğunluğunun hangi sebeplerden dolayı meydana geldiğini araştırdık. En başta bölgenin insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için elverişli alana sahiptir.

İklim özellikleri: Doğal etkenlerin başında iklim gelmektedir. İnsanlar iklimsel olarak zorlanmadıkları yerde yaşamayı tercih ederler. Fazla soğuk ve sıcak yerler yaşamlarını etkilediği gibi verimli topraklar aranır. Çok sıcak olan yerlerde toprak yeşermediği gibi verim alınamaz. Değerli topraklar ekilip biçildiğinden nüfusu çok olur.

Yer şekilleri: İnsanların yaşamaları için uygun alana sahip olması gerekir. Dağlık ve engebeli araziler ulaşımı ve yerleşimi olumsuz etkiler. Düz alanlar ve ovalar yerleşime elverişlidir.

Toprak özellikleri: Verimli topraklar ekilip biçilmek için elverişlidir. Yıl boyunca alınan mahsuller sayesinde insanlar temel ihtiyaçlarını karşılar ve ekonomik olarak iş imkanına sahip olurlar.

Nüfus yoğunluğunu etkileyen beşeri faktörler

Sanayi: Bölgenin sanayi olarak elverişli olması iş istihdamı sağlar. İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için gerekli olan iş ihtiyacını karşılar.

Ulaşım: Ticaretin ve yaşamın kolaylıkla sağlaması için ulaşım yolları karşılanmış olmalıdır. Kolaylıkla ulaşımın sağlanması yapılan işler daha verimli olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu