Okul

Biyom Nedir? Biyom Çeşitleri Nelerdir?

Biyom, aynı iklim şartlarını ve bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlar için kullanılan terimdir. Türlerine göre canlılarını belli bir coğrafi ortamın içine alır. Her biyomun kendisine özgü iklimi, bitki örtüsü ve canlıları vardır. Egemen olduğu bitki örtüsünde bir çok canlı yaşamının devamlılığını sağlar.

Karasal Biyomlar
İklim koşuları ve fiziki özelliklerine göre 3’e ayrılır.

Orman biyomları: Ormanların yeryüzünde kapsadığı karaların bir bölümüdür. Bölgelere göre farklılık gösterir.

Tropikal yağmur ormanları: Ekvator kuşağında bulunan 20 drece güney ve kuzey alanlarıdır. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmaktadır. Ağaçların boyları yerine göre 70 metreyi bulduğu olur. Yağış oranları fazla ve düzensiz olmaktadır.

Ilıman bölge ormanları: yağışın bol ve yaprak döken ağaçlardan oluşur. Kuzeydoğu Amerika, Avrupa, Asya, Avustralya’da bulur. Tropikal ağaç türlerine göre daha kısa ve açık renkli ağaçlardan oluşur.

İğne yapraklı ormanlar: Kuzey Yarım kürede görülür. Kar ve don olayları sıkça yaşanır. İğne yapraklı olmasından dolayı soğuktan etkilenmezler. Ormanlarda buluna ağaç türleri genellikle kozalıklı ağaç türleridir. Çam, ladin, köknar karakteristik ağaç türleridir.

Çöl biyomları: Bitki örtüsü bulunmayan ve seyrek şekilde bitkilerin bulunduğu alanlardır. Düzenli olarak yağmaz. Belli aralıklarla yağışlar görülür. Sıcaklık dereceleri oldukça fazla olup geceleri de bir o kadar soğuktur.

Ilınma bölge çayır biyomları: Yağış oranının orta derecede olduğu alanlardır. Orman oluşturacak kadar fazla değildir. Oluşan bitkiler insan yaşamına etki yaratır. Hızlı şekilde büyüyen bitkiler ile kendisini gösterir.

Su Biyomları
Dünyamızın büyük bir kısmı su ile kaplıdır. Su biyomları daha geniş alanlara sahiptir.

Göl biyomları: Küçük ve büyük göllerden oluşur. Canlıların uygun yaşam sunulan ortamlardır. Bir çok özelliği bünyesinde barındırır. Bir çok canlı türünün yaşadığı su biyomudur.

Akarsu biyomları: Tek yönü akarsu olup tarımcılık için uygun alanlardır. Bölgeyi dolanarak geçmesinden verimli çayırların oluşmasını sağlar.

Tuzlu su biyomları: Genellikle çok az bir oranda bulunur. Tuzlu su biyomları deniz ve okyanuslardan oluşur. Canlılar için büyük alanlara sahip olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu