Sözlük

Bumerang Nedir

Bumerang dünyada en çok Avustralya yerlileri olan (Aborjinler), eski Mısırlıların yanı sıra Avrupalılar ve Hindistan’ın bazı yörelerinde yaşayan kabileler tarafından silah olarak kullanılmakta olan yassı bir kesit şeklinde eğri bir sopadır. Avustralya ve Amerika da hala spor aracı olarak kullanılmaktadır ve düzenli olarak yarışmalar düzenlenmektedir. Genel hatları ile bakasya ve okaliptus gibi sert ağaçlardan yapılan ve boyu 50–95 cm kadardır. Eğrileri ve kolları arasında yer alan açı 90°den büyük olacak biçimdedir.

Ne Zamandan Beri Kullanılıyor

Aborijinlerin M.Ö ki zamandan beri bumerangları kullandıkları kayıtlardadır. Bumerang’ın İngilizce dilimde ‘boomerang’ olan ismi de Aborijinlerin kullanmış olduğu isimden türetilmiştir. Bilinenlerin aksine bütün bumeranglar geri dönme özelliğine sahip değildir. Fırlatılınca geri dönebilen bumeranglar sadece Aborijinler tarafından spor amacıyla veya kuş sürülerini avlamakta kullanılanlardır. Bumerang şeklinde olan fakat geri dönme özelliği bulunmayan benzerlerinin Mısırda, Antarktika’da, güney Hindistan’da, Kore’de, Endonezya’da (Bornova bölgesinde) ve Amerika’daki yerliler tarafından tarihin ilk zamanlarından itibaren kullanıldığı kesin bir bilgi olarak önümüzde duruyor.

Özellikleri Nelerdir

Atıldığında geri dönmeyen tipler daha uzun ve ağırlıkları ile göze çarpar av hayvanlarını öldürmek için kullanılırlar. Savaş meydanlarında çok ağır yaralanmalara ve ölümlere neden olurlar. Savaşlarda kullanılan bumerangların bazılarının ucunun tesirini arttırmak adına kanca şeklinde yapılır. Aborijinlerin yapmış olduğu ve geri dönebilen bumeranglar ise hafif ve ince olmakla beraber toplam uzunlukları 60 – 75 santimetre, ağırlıkları ise 400 gram civarındadır. Bumerang’ın iki kolunun ucu hazırlanırken veya yapıldıktan sonra kül ile ısıtılma yoluna gidilerek birbirinin tersi istikamete kıvrılır. Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesinin ardından pek kullanılmasa da özellikle açık alanlarda kullanılabilir ve şehir içinde hırsızlara ve kapkaççılara karşı polislerin kullanabileceği yönünde bazı ülkeler çalışmalar da yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu