Sorular Cevaplar

Çekirdeği Olmayan Hücreler Nelerdir

Birbirinden farklı yapıda olan iki farklı hücre tipi vardır. Prokaryot ve Ökaryot hücreler.

Prokaryot Hücre Nedir?

Bakterilerde ve arkelerde görülen basit hücre tipine sahip ilkel yapıdaki hücrelere prokaryot hücre denmektedir.  Zarla çevrilmiş bir çekirdeğe ve zarlı organellere sahip değillerdir. Yalnızca ribozom bulunur. Hücre çeperleri vardır.

Ökaryot Hücre Nedir?

Zarla çevrili olan bir çekirdeğe ve zarlı organelleri bulunan hücrelerdir. Bitki hayvan ve tek hücreli amip, öglena gibi tüm hücrelerde ökaryot hücre yapısı görülmektedir. Karmaşık bir yapıya sahiptir. Hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek şeklinde üç bölümden oluşur.

Çekirdeği Olmayan Hücreler: Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir. Prokaryot hücreler gelişmemiş hücrelerdir. Bakteriler, mikoplazmalar, riketsiyalar, aktinomisetler ve mavi yeşil algler çekirdeği olmayan hücreler arasındadır.

Çekirdeği olmayan hücreler (Prokaryot Hücre) Yapısı

Çekirdeği olmayan hücrelerde yalnızca  hücrenin içinde değişik görevleri bulunan ribozom organeli bulunur.. Bu hücrelerde sitoplazma vardır fakar sitoplazma basit bir yapıdadır. Ribozom sayesinde protein sentezleyebilirler. Bu gurupta yer alan mavi yeşil algler kloroplast organeline sahip olduklarından fotosentez yapabilmektedir. Prokaryot hücrelerde mitoz bölünme görülmez. Bunun nedeni çoğalmayı kontrol eden bir çekirdeğe sahip olmamasından dolayıdır.

prokaryot

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu