Okul

Doğal Afetler Nelerdir

Doğal afet, geniş bir anlamda çeşitli doğa olaylarının gerçekleşmesi ile can ve mal kaybına sebep olan doğa olaylarıdır. İnsanların müdahalesi olmadan gerçekleşir. Afetlerin oluşumunda insanların doğaya verdiği zararlardan dolayı her geçen gün daha da artmaktadır. Etkisi türüne göre büyük yıkıcı hale geldiği görülebilmektedir.

Deprem
Doğal afetler arasında en şiddetlisi ve yıkıcı olanıdır. Aniden yer sarsıntısı ile ortaya çıkar, yerkabuğunun altındaki kırılmalar sonucunda canlıların hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir. Titreşimler yeryüzüne ulaşınca sarsıntılar meydana gelerek bina gibi yapılara büyük zarar vermektedir.

Erozyon
Dış kuvvetlerin etkisi sonucunda bitki örtüsünün aşınması sonucunda kum ve toprağın alarak verim alınamamasıdır. Akarsu ve rüzgar erozyonunun etkisi sonucunda toprak kuraklığa doğru gitmektedir.

Tsunami
Denizin tabanında meydana gelen deprem sonucunda dalgaların hareketlenmesi ile devasal boyutlara ulaşan dalgalar görülmektedir. Deprem, yanardağ patlaması, deniz tabanının kayması gibi tektonik olayların sonucunda oluşur. Kıyıya mesafesi ile birlikte etkisinin ölçüsü azalmaktadır. Tarihte en şiddetli tsunami Japonya’da meydana gelmiştir.

Orman Yangınları
Ormanlarda ısının artması ve yansıtıcı cisimlerin bulunması sonucunda kuru yaprakları tutuşturarak yangınlara sebep olmaktadır. Yaz aylarında daha çok görülür. Piknik yapmaya giden kişilerinde bıraktığı parçalar yüzünden yangın oluşabilir.

Heyelan
Toprağın üst kısmının, alt kısmı ile bağlantısı koparak yerçekiminin etkisi ile birlikte toprakta kayma olayı meydana gelir. Toprak kayması, yamaç, bol yağış alan ve bitki örtüsünün fakir olduğu yerlerde daha çok görülmektedir.

Kasırga
Doğal afetlerin şiddetlisi ve büyük olanlarındandır. Büyük çaplı bir şekilde kendi etrafında dönen rüzgarın önüne çıkan her şeyi havaya savurarak onları yok etmesidir. Şiddeti yüksek olduğu gibi insanların hayatlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Doğu Pasifik ve Güney Amerika kıtasında daha çok görülmektedir.

Çığ
Yüksek dağların tepelerinde biriken kar kütlelerinin titreşim sonucunda yerçekiminin etkisi sonucunda aşağıya doğru kaymasıdır. Genelde kar yağan her bölgede görülmektedir. Çığ boyutları kar kütlesine ve titreşime göre değişir.

Yanardağ
Yeraltında bulunan lavların harekete geçerek buldukları çatlaklardan dışarıya doğru atılmasıdır. Genelde bunlar sayılı isimlerde olup aktif ve pasif şeklinde ayrılmaktadır. Lav püskürterek çevreye oldukça zarar vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu