İlginç Bilgiler

Dünyanın En Derin Yeri Mariana Çukuru

Adını daha önce filmlerden ya da bilimsel araştırmalardan duyduğunuz bir yer. Mariana çukuru, Büyük okyanusun batısında Mariana adaları ve güneyindeki Guam adasının güney batısında, Japonya ve Endonezya’nın ortasında bulunur. Dünyanın en derin noktası olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bilim adamlarının çeşitli araştırma aletlerinden yararlanarak en derin noktasına 10.994 metre olduğunu ispatlamışlardır. Uzunluğu 2542 kilometre olduğu tespit edilmiştir.

Mariana çukurunun ortaya çıkışı kıtaların hareketi sonucunda bazıları birbirlerine yaklaşarak çarpışmışlardır. Bu çarpışma arasında bazı boşluklar oluşmuş, plakalar birbirlerinin altına girerek boşluklar oluşturmuştur. Plakaların çarpışması sonucunda “Mariana çukuru” oluşmuştur.

Plakanın az yoğunluğa sahip olan noktalarının zamanla kaymaları tetiklemesi derinliği arttırarak en yüksek noktaya çıkarmıştır. Yeraltında meydana gelen depremler çöküşlerin hızını arttırmış, görülebilir derecede oluşan depremler derinliklerde levhaların hareketliliğini sağlamıştır. Mariana Çukuru, Pasifik plakası ile Mariana plakasının çarpışmasıyla meydana gelmiştir. Yeraltındaki hareketlenmeler insanları doğrudan

Mariana çukurunun keşfi Amerikalı asker Teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard’tır. Dalışlarını çelik küre içinde gerçekleştirdiler, denizin derinliklerine inildikçe basıncın artması etkiden minimum seviye korunmaları için gereklidir. James Cameron kendi özel denizaltısını kullanarak Mariana çukuruna 156 dakika içinde tabanına inmeyi başarmıştır.

Çukura yapılacak keşifler her ne kadar tehlikesiz gözükse dahi ufak bir hatanı ölümcül olacağı gerçektir. Dip noktasında basıncın yeryüzüne oranla 1000 kat daha fazla arttığını hesaplayacak olursak ezici bir etkisi olur. Okyanusta her 10 metre inişte santimetre kareye düşen basınç 1 kg artmaktadır.

mariana-cukuru2

Mariana çukurunun en dip noktalarında canlı belirtilerine rastlanmıştır. Mikroorganizma, balık ve yengeç türlerinin yaşadığı bilinmektedir. Volkanik püskürmelerin ortaya çıkardıkları sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu