Okul

Ege Bölgesinde Yetişen Ağaç Türleri

Özellikle vatanı Türkiye olan Zeytin ege bölgesinde yetişmekte olup Egenin önemli gelir kaynağıdır. Dünyadaki en dayanıklı ve uzun ömürlü ağaçlarından birisidir. Ömrü genel olarak 25-150 yıl kadardır. Bu kadar uzun ömürlü olmasının iki ana nedeni vardır. Nedenlerden birisi yapraklarının salgıladığı Kalsiyum Elenolaten’in ağacı ve yapraklarını zararlı virüs ve bakterilerden koruması, diğer bir faktör ise yine yapraklarındaki oleuropein maddesinin ağacı dış etkenler ve hastalıklardan koruyarak uzun ömürlü olmasını sağlamasıdır. Verimlilik açısından da inanılmaz derecede hızlı gelişen zeytin ağacı bir yıl bol ürün verirken diğer yıl kendisini dinlendirir. Gövde yapısı ile de oldukça özel bir ağaç türüdür.

Kestane Yurdumuzda: Karadeniz kıyılarında, İstanbul dolaylarında, Antalya’nın doğusunda ve Ege bölgesinde yetişmektedir. Doğal olarak yetişen kestane suni gübre ve tarımsal ilaçlar kullanılmadığı için organik tarım ürünüdür. Mutfağımızın önemli besin kaynaklarındandır. Kestane püresi, Kestane şekeri, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılmakta olup, bir çok doyurucu özelliğine sahiptir. Doğramacılıkta, mobilya üretiminde masif ve kaplama olarak değerlendirilir.

Ihlamur: Batı Karadeniz, Doğu karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Ihlamur çiçeklerinin güzel kokması nedeniyle gölge ağacı olarakda yetiştirilmektedir. Ihlamur çiçeği idrar ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Çay halinde tüketildiğinde sakinleştirici özelliği ve banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu