Okul

Fiziksel Tortul Kayaçlar Nasıl Bir Yapıya Sahiptir

Fiziksel tortul kayaçlar, fiziksel olayların meydana gelmesi ile yeryüzünün çeşitli büyüklüklerde çukurlar oluşmasına neden olur. Göl, deniz tabanlarında birikmesi sonucunda oluşur. Bu olayların olması ile meydana gelen kayaçlara fiziksel tortul kayaçlar denir. İlk olarak gevşek yapıya sahip olup zamanla üst üste gelerek sıkışıp sertleşme görülür. Basınç oluşması ile boşluklar kapanarak sert yapıyı almasını sağlar. Tortul kayaçların oluşum yerlerine göre yapılarında farklılıklar olabilir.

Akarsu, rüzgar ve buzulların etkisinde kalarak aşınan yeryüzünün bir çukurda birikerek doğal birleşme sonucunda oluşan kayaçlara tortul kayaçlar denir. Aşınmanın gerçekleşmesine bağlı olarak şekilleri değişir.

Örneğin kumların birleşmesi sonucunda kum taşı, çakılların birleşmesi sonucunda çakış taşı oluşur. Bunlar kil taşı, kum taşı, çakıl taşı olarak örneklendirilebilir.

Tortul Kayaçların Oluşumları
Erozyon sonucunda kayaçların çökmesi sonucunda oluşumu
Tortulların birikmesi ve sertleşmesi sonucunda
Biyolojik aktiviteler doğrultusunda tortulların oluşması
Eriyiklerin çökelmesi sonucunda oluşur

Mekanik Tortullar
Akarsu, rüzgar ve buzullar tarafından koparılan parçaların birikmesi sonucunda oluşur. Kum taşı, kil taşı, mil taşlar, buzul taşlar, konglomeraların oluşumu mekanik tortullaşma sayesinde olmuştur.

Kimyasal Tortullar
Minerallerin su içersinde erimesi sonucunda oluşan çökme kaya tuzu, dikit, sarkıtlar, travertenler (Pamukkale travertenleri) oluşumu sağlar.

Organik Tortullar

Hayvanların iskelet ve kabuklarının üst üste gelmesi sonucunda organik tortullar oluşur. Bunlar mercan, tebeşir, turba, kömür, doğalgaz, petrol yatakları meydana gelmiştir.

tortul kayaçlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu