Sorular Cevaplar

Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılır

Hava durumun tahmini belli bir bölge üzerinde gerçekleştirilerek genelleme yapılır. Kısa süre içinde olabilecek yağış, basınç, rüzgar, sıcaklık gibi hava olayları ele alınarak tahminler yürütülür. Hava durumunu inceleyen bilim dalı meteorolojidir. Hava durumunu bildiren kişiler meteorolojist denir.

Gelecek hava tahminleri insanların büyük ilgisini çekmiştir. İnsanlar hava olaylarının nasıl gerçekleştiğini merak etmiştir. Hava tahminleri düzenli olarak yapılarak son 15 günlük hava durumu tahminleri sunulabilmektedir. İklimler gibi sabit olmadığı gibi değişkenlik olması ileriye yönelik zaman dilimlerinde ifade edilememektedir.

Hava durumunu inceleyen meteoroloji, hava olaylarının takibi için çeşitli alet ve araçlardan yararlanırlar. Hava olaylarını araştıran ve tahminde bulunan meteoroloji gözlem evlerinden yararlanırlar. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hava olaylarının incelenmesi yapılır.

Gözlemler: Yer gözlemleri, gemi gözlemleri, yüksek atmosfer gözlemleri, radar ürünleri, uydu görüntüleri, otomatik meteoroloji istasyonlarından yapılmaktadır.

Hava durumu gözlem aletleri ile yapılmaktadır. Termometre (sıcaklık), barometre (basınç), higrometre (nem), evaporimetre (buharlaşma), anometre (rüzgar) ölçümleri yapılır. Bunlar uydu görüntüleri ile takibi yapılarak tahmini hava durumu bildirilir.

Analiz uzmanları tarafından son durumlar hesaplanarak tahminler yapılır. Hava tahminleri rapor halinde meteoroloji tarafından sunulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu