Sorular Cevaplar

Hava İletken mi Yalıtkan mıdır

Hava dünyayı saran, içeriğinde azot ve oksijenin yoğun olarak bulunduğu, rengi ve kokusu olmayan bir gaz kütlesidir. Hava canlıların yaşamını sürdürmesinde hayati bir önemi bulunur. Atmosferimizdeki havanın kalınlığı yaklaşık olarak 150 km’dir. Atmosfere hava küre de denmektedir.

Hava İletken mi Yalıtkan mı?
Elektrik söz konusu olduğunda hava yalıtkan bir gaz kütlesidir. Şayet ısı alıp vermesi açısından bakarsak bu durumda da iletken bir gaz kütlesi olmaktadır. Havadaki nem miktarı da artarsa belli oranda iletkenlik oluşmaya başlar.

Hava Elektriği Geçirir mi? Şimşek ve Yıldırım Nasıl Oluşur?
Özellikle yağmurun ve fırtınanın yaşandığı yerlerde, havada bulunan su buharı elektriklenerek iletken bir görev üstlenir. Karşı elektrik yüklü bulutlardan çıkan şimşeği hava iletmiş olmaktadır. Aynı şekilde yıldırım düşmesi gibi durumlarda görünen havanın buluttaki elektriği toprağa veya yere taşıması da havanın iletken olduğu durumlardır. Bunun başlıca sebebi, biraz önce de belirttiğimiz üzere havadaki nem miktarının fazla olmasıyla, elektriği taşıyacak özelliğe geçmiş olmasıdır. Bu durumlardan dolayı yağmurlu havalarda yıldırım tehlikesinden dolayı tedbirli olmak gerekir. Ayrıca havanın belirli şartlarda iletkenlik kazanmasından dolayı yüksek gerilim hatlarından da uzak durmak önemlidir.

Bir Yorum

  1. Hava yalıtkandır. Tanım olarak çok az ileten yada iletmeyene yalıtkan denir. Boşluk dahi yüksek gerilimde elektriği iletir. Eğer hava iletken olsaydı evinizde çarpılmazmıydık. Kafa karışıklığına gerek yok çok çok az ileten hava yalıtkandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu