Sorular Cevaplar

Hologram Nedir? Nasıl Çalışır?

Nesne veya objenin, lazer fotoğrafı alınarak başka bir noktaya aktarılmasıdır. Hologramlar sayesinde insanlar görüntülerini başka noktaya aktarabilir. İleri teknoloji ürünü olup günümüzde toplantılar, görüşmeler ve basın açıklamalarında hologramlı görüntüler kullanılmaktadır.

Işığın yansıtılma şekli ile katmanlar halinde ortaya görüntü çıkar. Hologram lazer ışının tek noktaya vurması sonucunda ortaya çıkması mümkündür. Renk dalgaları tek bir noktada birleşmesi sonucunda üç boyutlu fotoğraf ortaya çıkar. Lazer ışılarının hareket etmesi görüntünün hareket etmesini sağlayarak kişinin hareketlerini yansıtır. Lazer ışınlarının 90 derecelik açı ile bölünmesi, tek bir noktada birleşmesi soncunda ışın beyaz ekrana yansıtılmaktadır.

Işınlar net şekilde ekranda görür bir şekilde olup, lazer ışınlarının doğru şekilde aktarılması gereklidir. Işınların bulunduğu noktanın platformunun titremesi görünün sorun yaratmasına neden olabilir.

Belli bir obje titremeyecek bir şekilde görünebilir. Önüne cam koyulur ve lazer ışınlarının ikiye ayırması sağlanır. Obje görüntüsü düz ve doğru şekilde olarak yansıtılması gerekmektedir. Işınlar mercekten geçerek fotoğraf çekermiş gibi kullanılmaktadır. Bu sayede hologram görüntüsü ortaya çıkar. Objenin cam plakası zarar görmeyecek şekle yapıştırılır. İki cam arasında sabitlenmiş olması hologramın aktarılması sağlanır. Bunun için camların arasındakilerin hareket ettirilmemesi gerekmektedir. Elimize aldığımız resim fotoğraftan çok daha fazla görüntüye sahip olarak hareketlendirilmektedir. Hologram 3 boyutlu şekilde elde edilmesi mümkün olmaktadır. İki farklı noktadan yansıtılacak lazer ışınları sayesinde hologram kendisini tamamlayarak adeta gerçekmiş gibi görünür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu