Okul

Işık Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri

Işık kirliliği genelde kentsel yerleşim alanlarında görülmektedir. Dış mekanlarda yapılan yanlış ışıklandırmalara bağlı olarak ışık kirliliği ortaya çıkar. Işıklandırma fazla şekilde yapılması, canlıların yaşamlarını etkileyerek olumsuz etkiler bırakır. Psikolojik ve fiziksel anlamda olumsuz etkilenmemek için doğru aydınlatmalar yapılmalıdır. Çevre düzenlemelerinde yapılacak projeler kapsamında aydınlatmalar göze hoş gözükmesi için fazla aydınlatılmamalıdır. Görüş miktarına yetecek miktarda olması yeterli olmaktadır.

Ani ışık artışlarının gözlerde kısa sürelik körlüğe sebep olduğu bilinmektedir. Işığa birden bakıp gözlerinin kamaştığına bir çok kişi şahit olmuştur. Organizmaların karanlıkta kalarak ışığı görmeleri durumunda savunma mekanizmalarını ortaya çıkarmaktadır. İnsanlar gece ve gündüze vücudunu ayarlaması sistemsel olarak zarar görmesinin önüne geçer.

Işık kirliliği gözlere zarar verir, kısa süreli görme kaybına neden olmaktadır.
Işık kirliliğinin insanlara zararı olduğu gibi hayvanlara da zararı olmaktadır.
Gözlerde zaman içinde bozulmalara neden olur, zarar gören gözler ilerleyen yıllarda katarakt gibi hastalıkların ortaya çıkmasına nedendir.
Görme olayının zorlaşmasına sebep olmaktadır.
Gözlerde ağrıya sebep olan etkileri bulunmaktadır.
Göz sağlığı ile beraberinde baş ağrısına neden olur.
Dikkat dağınıklığına ve konsantrasyon bozukluğu yaratır.
Uyum sorununa sebep olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu