Okul

İstanbulun Coğrafi Özellikleri Nelerdir

İstanbul, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan köprü görevi gören ildir. Marmara ve Karadeniz sınırları vardır. Bölgenin %74’lük kısmı plato ve ovalardan oluşmakta. Bölge Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yaz ayları sıcak ve nemli geçerken kışları soğuk ve yağışlı geçer.

Yüksek dağlar ve engeli arazi yapısına sahiptir. Bölgenin %74’ü plato ve yayla, %16’sı dağlardan, %10’a yakını ovalardan oluşur. Engebeli arazi ve dağlık araziden dolayı büyük ovalar yoktur. Bitki örtüsü Akdeniz ikliminin bitki örtüsünü anımsatır. Maki bitki örtüsü dikenli çalılardan oluşmakta. Boğaza dökülen en önemli akarsuları Küçüksu ve Göksu dereleridir. İlçelerde üç ayrı göl vardır üçü Avrupa yakasında bulunur. Terkos tatlı su gölü, Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri tuzludur.

Yaz ayları genelde sıcak geçmesinden dolayı kışın fazla soğuk geçmez. Akdeniz ikliminin etkisinde kalan bölgelerde kışları aşırı soğuk olmaz. Kış aylarında Karadeniz’den gelen soğuk hava kütlesi ile Balkanlardan gelen soğuk yağışlı hava kütlesinin etkisinde kalır. Karadeniz bölgesinden yağışlı poyraz hava kütlesi gelir. Akdeniz bölgesinden ılık lodoslu hava birbirini izler. Gece ve gündüz sıcaklık farkları fazla değildir.

istanbul coğrafi haritası

3 Yorumlar

  1. İstanbul’un coğrafi konumuyla ilgili söylenebilecekler aşağıdaki gibidir;

    İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren bir şehirdir.
    İstanbul boğazının ikiye böldüğü şehrin batısı Avrupa kıtası, doğusu Asya kıtasıdır.
    Kuzeyinde Karadeniz, Güneyinde Marmara denizi bulunur.
    İstanbul’un üç tarafı denizlerle çevrilidir.
    İstanbul, üç tarafı denizle kaplı olduğu için bir yarım ada şehridir.
    İstanbul’un Kuzey kesimlerinde Karadeniz iklimi, Güney kesimlerinde Akdeniz iklimi görülür.
    Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan uluslararası gemi taşımacılığında İstanbul boğazından geçiş yaparak okyanuslara açılırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu