Okul

Karadeniz Bölgesinin Ekonomik Faaliyetleri

Karadeniz bölgesi yıl boyunca ılıman iklimin etkisine olup devamlı yağış altındadır. Yağış etkisi doğrultusunda bölgede ekonomik faaliyetler bu doğrultuda gelişmiştir.

Tarım ve hayvancılık: Bölgede çay ve fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Engebeli arazilerin olması çay yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Yağış miktarının fazla olması bölgenin ılıman olmasını sağlar. yağışın bol olmasından nadasa bırakılan topraklar oldukça az olmaktadır.

Bölgede engebeli arazi ve dağlık kesimlerde çay ekimi yapılır. Yıl boyunca aldığı yağışlar doğrultusunda çay yetiştirmeye uygundur. Yurdumuzda çay yetiştiriciliğine uygun bölge olmaktadır. Rize başta olmak üzere Ordu ve Gürcistan sınırlarına kadar yetiştirilir.

Karadeniz bölgesinde daha çok küçükbaş hayvancılık yapılır. Koyun, keçi, tavşan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Balıkçılık: Bölge Karadeniz’e kıyı olmasından dolayı insanların geçim kaynağıdır. Kıyılarda yaşayan insanlar daha çok balıkçılık ile uğraşmaktadır.

Madenler ve sanayi: Maden çeşitliliği az olması Batı Karadeniz Bölümünde Zonguldak ve çevresinde taşkömürü yataklarından faydalanılır. Kastamonu bakır yatakları, Orta Karadeniz havza, Çeltek ve Merzifon çevresinde linyit, Doğu Karadeniz bölümünde Artvin ve Giresun bölgelerinde bakır çıkarılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu