Okul

Karagöz Oyunun Özellikleri

Karagöz oyunu Türk tiyatrosunun önemli sahne oyunlarından birisidir. Kültürel anlamda önemli yere sahip olan gölge oyunlarından olup arkanda ışık verilerek beyaz perde üzerine yansıtılan gölgelerdir. Karagöz ve Hacivat oyunu 14. yüzyılda Orhan Bey döneminde Bursa’da yapılan cami de iki ustanın birbirleri arasındaki çekişmeden çıktığı bilinmektedir.

Karagöz oyunu 19. yüzyılda hayal ürünü olarak adlandırılarak bilinmiştir. Zaman içinde metinler haline dökülerek oyunlar gösterime sunuldu. Oyun bölümlere ayrılarak başlangıcına mukaddime, diyalogların olduğu bölüme muhavere, başka oyunlara dahil olunduğu yere fasıl, oyunun bitiği bölüme ise bitiş adı verilmiştir.

Gölge oyununda Karagöz ve Hacivat karakterlerinin meslekleri farklıdır. Kimisinde ev sahibi, kimisinde bilgili insan olurlar. Gösterim yapılan ülkelere göre karakterlerin meslekleri değişiklik gösterir. Birbirleri ile çekişebilecekleri ve yarış içinde olabilecekleri meslek türleri tercih edilmektedir.

Karagöz oyununun özellikleri
Oyunu yapan kişiye hayalbaz denir. Hayalbaz perde arkasında seslendirme ve hareketlendirmeyi yapan kişidir.

Oyun tamamen doğaçlama yöntemi ile yapılır. Yazılı metin olmadan oynanarak seyircileri eğlendirme planlıdır.

Karagöz oyunlarında sıkça oynana oyunlar; Karagöz Aşçılığı, Karagöz’ün Şairliği, Telgrafçı, Çivi Baskını, Kanlı Kavak, Yalova Sefası, Sahte Gelin oyunlarıdır.

Karagöz oyunu Osmanlı döneminde sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel yapıların gelişmesi için önemlidir. İnsanların sosyal yaşantıları ele alınarak oyunlar oynanırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu