Sözlük

Konsolosluk Nedir

Bağımsızlığını ilan eden devletlerin başka devletlerde yurttaşlarının haklarını korumak için hükümette siyasi, ticari gibi durumların takibini sağlayan merkeze konsolosluk denir. Ülkenin bağımsızlığını kabul eden ülkeler konsolosluklar açabilir. Kurduğu resmi daireler o ülkenin toprakları sayılarak herhangi giriş ve müdahale yapılamaz. Konsolosluk dairelerini yönetenlere konsolos denir.

Örneğin ülkemizde bir çok ülkenin konsoloslukları bulunmaktadır. Örneğin Almanya konsolosluğu ülkemizde ticari işler, siyasi görüşler, dışişleri bakanlığından gelen bildiriler, yenilikler, pasaport işlemleri, vize verilmesi, doğum, ölüm, evlenme gibi gerekli işleri yerine getirmektedir. Konsoloslar o ülkenin en üst düzeyde temsilciği olmaktadır. Gerekli işlemler bu sayede yerine getirilmektedir.

Konsolosların atamaları Dış işleri bakanlığı tarafından yapılır. Kıdemlere göre başkonsolos, konsolos ve konsolos muavini olarak ayrılmaktadır. Örneğin Almanya’dan ülkemize atanan konsolos Cumhurbaşkanına güven mektubu yazarak onaylamasını bekler. Olurda Cumhurbaşkanı tarafından konsolos onaylanmaz ise o zaman geri gönderilerek yerine başka bir konsolos gönderilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu