Okul

Küçük Kaynarca Antlaşması ve Önemi

Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında gerçekleşen 1768-1774 tarihli savaşın sonunda imzalanmıştır. Dönemin Rus çariçesi II. Katerina’nın Kırım ve Lehistan politikaları ve Lehlerin Osmanlı’dan yardım istemesi üzerine başlatılan savaşta Osmanlı büyük bir yenilgiye uğramış ve barış istemek zorunda kalmıştır.

Küçük Kaynarca Antlaşması’nın Önemli Maddeleri
Küçük Kaynarca Antlaşması Osmanlı Devleti açısından oldukça büyük bir kayıptır. Antlaşmanın bazı önemli maddeleri ile Kırım’ın bağımsız olması kararlaştırılmıştır. Rusya’nın boğazlardan serbest geçişinin önü açılmış ve Rus donanmalarının Karadeniz’de bulunmasına izin verilmiştir. Rusya’ya özel kapitülasyonlar verilmesi ve Osmanlı Devleti içinde yaşayan Ortodoksların korunması güvence altına alınmıştır.

Küçük Kaynarca Antlaşmasının Önemi
Rusya ve Osmanlı Devleti arasında yaşanan savaşın ardından imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması Osmanlı Devleti için önemli bir kayıp niteliğindedir. Osmanlı bu antlaşma ile ilk defa savaş tazminatı ödemiş, Kırım’ı kaybetmiş ve bununla beraber Karadeniz Türk hâkimiyetinden çıkmıştır. Kırım, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nden ayrılan ilk Müslüman halka sahip toprak parçasıdır. Boğazlar Rus tehdidi altına girmiş ve Rusya Balkanlara ulaşabilmek için kendine alan yaratmıştır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti içindeki Ortodokslarla ilgili madde sayesinde Rusya’nın Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmasının önü açılmıştır. Kısaca belirtmek gerekirse Küçük Kaynarca Antlaşması; hem ekonomik, hem stratejik açıdan Osmanlı Devleti için oldukça ağır sonuçları olan bir antlaşmadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu