Okul

Mevsimler Nasıl Oluşur

Mevsimler dünyanın güneş etrafında dönüşü sonucunda oluşur. Dönüş esnasında dünyamızda gelen değişiklikler mevsimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Dönme sonucunda güneşten alınan ısı miktarı, sıcaklık değişiklikleri, ılıman bölgeler ve ekvatorda olan değişimlerden dolayı mevsimler ortaya çıkar. İklimsel olarak meydana gelen değişiklikler sonucunda dört farklı mevsim yaşanır.

Mevsimlerin oluşumu dünyanın güneş yörüngesi etrafında dönmesi sonucunda ortaya çıkar. Dünya güneş etrafına dönerken Kuzey ve Güney Yarım Kürde mevsimler değişir. 21 Mart ile 23 Eylül arası güneşin yüzü Kuzey Yarım Küreye dönük olduğundan sıcaklık yüksek olur.

İlkbahar 21 Mart – 22 Haziran
Yaz 22 Haziran – 23 Eylül
Sonbahar 23 Eylül – 22 Aralık
Kış 22 Aralık – 21 Mart

Yaz mevsimi: Yılın en sıcak mevsimidir. Kuzey Yarım Kürede yaşadığımızdan dolayı 22 Haziran – 23 Eylül arası hissedilir. Dünya ısıyı depo ettiğinden ve güneşin yüzü Kuzey Yarım Küreye dönük olmasından dolayı ısınır.

Sonbahar: Yaz mevsiminden sonra havalar hafiften soğumaya başlar. 23 Eylül – 22 Aralık tarihleri arasında yaşanır. Serin ve yağmurlu geçer. Yaz sıcakları azalır havalar soğumaya başlar.

Kış mevsimi: Yılın en soğuk mevsimidir. Kuzey Yarım Kürede 22 Aralık – 21 Mart tarihleri arasında yaşanır. Hava sıcaklığı mevsim içinde git gide düşer. Kar yağışı, sağanak yağmurlar, don olayları yaşanır.

İlkbahar mevsimi: Kış mevsiminden sonra havaların tekrar ısındığı mevsimdir. 21 Mart – 22 Haziran tarihleri arasında görülür. Doğadaki bitkiler yaprak açmaya başlar meyvelerini vermek için hazırlık yaparlar. Kış uykusuna yatan hayvanlar uyanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu