Okul

Nirvana Nedir? Nirvanaya Nasıl Ulaşılır?

Doğu dinlerinde görülen istek, tutku ve duygularda arınarak “benliğe” yoğunlaşarak ruhun olgunlaşmasıdır. Bir nevi her şeyi kenara bırakarak insanın kendi ruhunu tanıması ve anlamasıdır. Düşüncelerden uzaklaşarak kişiler kendi benliklerine yoğunlaşarak özgürlüğe sahip olmasıdır.

Nirvana insanlarda başarıya gitmenin yolu olarak gösteriliyor. Hayatı olduğu gibi akışına bırakarak kendisini tanımaktır. Endişelerden kurtularak sadece kendisini kabul etme durumudur. Buda kültüründe ruhun özgürleşerek benliği doğrultusunda yükselmesidir. Acı ve düşüncelerden uzak olarak nirvanaya ulaşma durumu olarak kabul edilir. Kişi üzüntülerini, sıkıntılarını ve endişelerinden kurtularak yükselişte ulaşırlar. Olgular doğrultusunda çabalama gereğince istedikleri noktaya gelebilirler.

İnsanların dünyadan uzaklaşarak sadece düşünceleri ile kendisini göstermesidir. Doğru görüş ve düşünceler eylem, çaba, anımsama ve yaşayış kavramlarının insanların mutluluğunun habercisi olarak görülmektedir. Gerçek varlıkları ile yola çıkarak özgürlüklerine ulaşmalarıdır. Doğal akış doğrultusunda düşüncelerini özgür bırakarak hareket ederler.

Nirvana, Yoga anlayışına benzerlik gösterir. Hayatın getirdiği sorunlardan kurtularak kişiler özgürlüğe varmak için çabalarda bulunurlar. Kabul etme anlayışı doğrultusunda inanışlarını gösterirler. Acının sonsuz olmadığı gibi kurtulmak için kendi düşüncelerini yöneterek ruhlarının olgunlaşmalarını sağlayabilir. Bencillikten kurtularak kötümserlikten uzaklaşarak insanların benliğinin yol göstergesi ile ilerlemelidir. Kötü şeyler yaşayan insanlar hayalleri doğrultusunda hedeflerine ilerlemektedir.

Nirvana’ya ulaşmak için duygu ve ihtirasları kontrol altına alarak düşüncelerin kontrol edilmesidir. Ne ekersen onu biçersin düşüncesi ile belli noktaya gelinebilir. Düşüncelerini kontrol ederek uzaklaşabilen kişi nirvanaya doğru yükselişe geçer. Hayatın getirdiklerini ve götürdüklerini kabul ederek mutluluğa ulaşmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu