Sorular Cevaplar

Parayı İlk Bulan Medeniyet Hangisidir

Tarihte parayı ilk kez bulan ve kullanan medeniyet Lidyalılardır. Ege bölgesinde yer alan bölgede MÖ 680 tarihinde kurulan bu devletin başkenti Sardes şehri idi.

Lidyalılar o dönemde dünyanın en güçlü ve zengin devletlerinden biri olmuştur. Persler ile yaptıkları savaşlar sonucunda yıkılmışlardır. Lidyalılar Mimari, Heykel ve El Sanatları gibi alanlarda eserler bırakmış bi uygarlıktır.

Altın ve gümüş maden parçalarına, Lidya Krallığının sembolü olan aslan figürünün eklenmesiyle hazırladıkları ilk paralar ile dünya tarihine yön vermişlerdir.

Ticaretle de uğraştılar ve Asur Devleti’ne kadar uzanan Kral Yolu’nu yaptılar. Günümüzde Uşak Müzesi’nde Karun ve Lidya Hazinesi ismiyle, Lidya Devleti zamanından kalma eserler sergilenmektedir. Bu hazineler altın ve gümüşten yapılmış eşyalar, takılar, mühürler ve fresklerden oluşmaktadır.

İnanış açısından kendilerine göre bir dinleri olmayan Lidyalılar Yunanlıların inançlarından etkilenmişlerdir. Ana tanrıça Kybele en çok tanrı duyulan tanrıları idi.

Lidyalılar yetiştirdikleri bitki ve çiçeklerden elde ettikleri koku ve yağları kullanmışlardır. Bu yönüyle kozmetik sektörünün de öncüleri olarak kabul edilmektedirler.

Araştırmacılar tavlanın da günümüzde her ne kadar İranlılar tarafından bulunduğu söylense de, aslında Persliler tarafından istila edilen Lidya Devleti’nden alınıp İran’a götürüldüğü görüşünü savunmaktadırlar.

Asur Kralı Sanherip’in (M.Ö.704-681) “Tanrıdan aldığım ilhamla kilden bir kalıp yaptım, içine bronz döktüm ve yarım şekel paraların basımında olduğu gibi, mükemmel bir biçimde onların(çeşitli hayvanların) figürlerini yaptım.” Sözlerinden anlaşılacağı gibi bronzu madeni para şekline getirilmişlerdir.

ilk para

3 Yorumlar

  1. Peki hocam ilk parayi bulan libyalilarsa neden dünyanın süper gücü olmadılar ticarettede ilk sıralara girmişler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu