Sağlık

Parmaklarımızı Neden Çıtlatırız

Halk arasında oldukça yaygın olan parmak çıtlatmak üzerine birçok kanı bulunmaktadır. En çok bilineni parmak çıtlatmak kireçlemeye yol açar kanısıdır. Bu kanının doğruluğuyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Parmak çıtlatmak, daha çok stresli ve gergin hissedilen durumlarda rahatlamak için başvurulan bir eylem. Ancak bazı kişiler bu eylemi alışkanlık haline getirdikleri için yararları ve zararları merak konusu.

Parmak çıtlatmak, eklemler üzerinde baskı uygulayarak birbirinden ayrılmasını sağlayarak rahatlama hissi edinilir. Parmak çıtlatma esnasında birbirinden ayrılan eklemleri saran ince sıvının baskı sırasında oluşan gazların baloncuklar yapmasıyla çıtlama sesi çıkar, eklemler gevşer ve rahatlama hissi oluşur. Bu sıvının tekrar oluşabilmesi için yaklaşık yarım saatlik bir zaman geçmesi gerekir. Bu nedenle üst üste parmaklarınızı çıtlatamazsınız.

Parmak Çıtlatmak Zararlı mıdır?

Parmak çıtlatmak üzerine bilinen en önemli deney, Nobel ödülüne de layık görülen araştırmanın sahibi Donald Unger tarafından gerçekleştirilmiştir. Unger altmış yıl boyunca sol elinin parmaklarını her gün iki kez kütletmiş ve altmış yıl sonra sağ ve sol elinde herhangi bir fark olmadığını kanıtlamıştır.

Birçok deney yapılmasına karşın kesin bir sonuç elde edilememesine karşın, özellikle alışkanlık haline getirmiş kişilerde kırklı yaşlardan sonra sağlık açısından kavrama güçlüğü, güç kaybı ve ellerde şişlik gözlemlenmiştir. Ortaya çıkan bu bulgular yaşa bağlı semptomlar olabileceği gibi bu alışkanlığa bağlı da olabilir.

Parmak Çıtlatmak Yararlı mıdır?

Parmak çıtlatmanın zararlı olabileceğine ilişkin kesin bir bulgu olmadığı gibi yararına ilişkin de kesin bir bulgu bulunmamaktadır.

Kişiye en büyük yararı, eklemlerin esnemesiyle geçici bir rahatlama hissi vermesidir. Özellikle gergin ve stresli durumlarda başvurulması kişiyi psikolojik olarak rahatlık sağlamaktadır. Parmak çıtlatma alışkanlık haline getirmiş kişi geçici bir rahatlama sağlasa da bazen bu alışkanlık çevresindeki kişilere rahatsızlık verebilir.

Alberta Üniversitesi’nden Grek Kawchuk ise parmak çıtlatma anını MRI video yöntemiyle kayda alan ilk kişidir. Bu çalışma sonrasında da sağlık açısından zararı ve yararına ilişkin herhangi bir bulgu elde edilememiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu