Sorular Cevaplar

Patlamış Mısır Nasıl Patlar

Mısır binlerce yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bir tarihe sahiptir. İlk Amerika kıtasında yaşam sürdüren yerliler tarafından beslenme maddesi olarak kullanılmıştır. İçi sulu türden olan mısırlarla karşılaşarak onları tatmışlardır. İçi sulu olanlar patlayabilir mısır halindedirler. Yerliler tarafından uzun yıllar boyunca tüketilmiş çeşitli ilaçlara dahil edilerek tıbbi alanda kullanılmıştır.

Kristof Kolomb Amerika Kıtası’na ilk ayak bastığında yerlilerin mısır yediklerini onların kültürlerini yakından tanımaya fırsatı olmuştur. Mısıra olan ilgileri 1510 yılında ortaya çıkmıştır. Güney Amerika kıtasında katliamların yaşandığı zamanlarda Hernanda Cortes, Aztekler tarafından dini ayinlerde ipe dizilmiş mısırların yendiği görülmüştür. Mısırları yemeden önce yerliler şişler kullanarak torak altında ya da ateşte mısırları patlattıkları görülmüştür.

Mısır Nasıl Patlar?

Mısırların patlamasında ilki iç kısımlarında muazzam ısı geçişine sahip olması, ikincisi yerin duran sağlam kabuğunun olmasıdır.

Mısır taneleri su geçirmeyen sert kabuğa sahip olan türdendir. Söz konusu kabuğun altında iki tabaka bulunur. Molekül sıralamasında biçimi normal mısır taneleri kadar düzenli haldedir. Düzenli moleküler yapı, normal tanelere oranla iki kat daha hızlı ısının yayılmasını sağlar. Kalın kabuk ısıtılması iç kısımlarının hızlıca ısınmasını sağlamaktadır. Tanelerin içindeki basınçlı su buharı halini alması ısının hızla iletilmesi basınçla beraber artmasını sağlar. Basınç kabuklar için dayanılmaz hale geldiğinde patlama gerçekleşerek kabuk yırtılır. Mısır taneleri normale göre 30 kat daha hızlı şekilde büyüme gösterdiği görülür. Patlama tanenin iç kısımlarının dışarı çıkmasını sağlar. Patlamış mısır olarak dışarı çıkan kısım tam iç kısmında bulunur. Patlaması sonucunda nitelik ve özellik bakımından eşine rastlanmayacak benzerlikte olay meydana gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu