Sorular Cevaplar

Petrol Nasıl Oluşur

İnsanoğlu ilk olarak yakacak olarak odunu kullanmışlardır. Fosil yakıtların kullanımı ile enerji ihtiyacının %80’lik kısmı buradan karşılanmıştır. Kömür, petrol ve doğalgazdan oluşan enerji kaynaklarının kullanımı her geçen gün artış göstermiştir. Petrolün oluşumunun anlatıldığı yazı hazırladık.

Petrol; koyu renkli kendine özgü ağırlığı ve kokusu olan, yoğunluğu 0,8 ile 0,95 arasında değişiklik gösteren hidrokarbonlardan oluşan yanıcı ve kaygın maddedir.

Petrolün temelinde bulunan hidrokarbonlar bilim adamlarının araştırma konusu olmuştur. Hidrokarbonlar bitki ve hayvansal canlılardan geriye kalan ölü organizmaların artıkları sonucunda göl ve deniz tabakasının altında birikmesiyle oluşur. Kum, kil, çakıl, çamur ve mineral taneleri tabakanın altına çökerek birikir. Milyonlarca yıl boyunca kalınlaşan çökeltiler sıkılaşır. Gözeneklerde sıkışan su ve organizmalar kimyasal parçalanmaya maruz kalarak moleküler olarak değişime uğrar. Sürecin tamamlanması ardından katılar, sıvılar ve gazlar halinde oluşum görülür. Fosil yakıt olarak bildiğimiz doğalgaz ve petrolün oluşumu böylece tamamlanır.

Petrol Rezervi

Dünya üzerinde petrol rezervlerinde Venezuela, Suudi Arabistan, KAnada, İran, Irak, Kuveyt gibi ülkeler ilk sırada geliyor. En çok petrol rezervi bulunan 10 ülkeye baktığımızda daha çok Orta Doğu bölgesinde yoğunlaştığı görülmekte.

petrol rezerv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu