Okul

Şahkulu İsyanı Nedir

1511 yılında gerçekleşen Şahkulu isyanı, II. Beyazıt Döneminde yaşayan Şahkulu’nun, Osmanlı Devleti egemenliğinde bulunan Alevi Türkmen topluluğunun, bu medeniyetten çıkarak, Safevilerin buyruğu altına girilmesi gerektiğini içeren isyandır. İsyan için yeterli kalabalığı elde ettikten sonra ayaklanma başlamıştır. Şeyh Bedrettin İsyanı, içeriği din olan ve önemli bir değer olmasından dolayı büyük sese getirmesi bu isyanın tarihin unutulmazları arasında yer almasını sağlamıştır. Şahkulu isyanı da, dini içerikli bir isyan olmasından dolayı, Alevilerin haklarının korunması adına başlatılmış bir isyandır.

Şahkulu İsyanının Nedenleri Nelerdir?
Başlıca nedenlerinden biri olan alevi Türkmenlerin kişisel hakları, vergi sistemindeki adaletsizliklerde bu kategoriye girmektedir. Ayrıca genel devlet yönetiminde Türkmenlere değer verilmemesi ve dışlanması Şahkulu isyanına hız kazandırmıştır. Safevilerin Şii inancını benimsemiş olmaları ve Sık sık Anadolu’da Şii propagandasına yer vermesi, bu isyanın kaçınılmaz olmasına neden olmuştur.

Şahkulu İsyanının Sonuçları Nelerdir?
Dini içerikli bir konudan dolayı isyanın başlaması diğer milletlerinde inandıkları dini sorgulamalarına ve bu doğrultuda isyanların çoğalmasına neden olmuştur. Mora’ya gönderilen 15 bin alevi vatandaşın ve Şahkulu’nun idamı ile bu isyan sona ermiş ve etkileri de yavaş yavaş yok edilmiştir. Bunun sonucunda Anadolu, ciddi anlamda büyük bir çöküntü yaşamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu