Sorular Cevaplar

Sıfır Neden Yutan Elemandır

Sıfır çarpma işlerimde yutan eleman olarak bilinir, toplama işlemlerinde ise etkisiz elemandır. Çarpanlarda kendisi sıfır olduğundan dolayı diğer eleman farklı sayıda olsa sonuç her zaman sıfır olmaktadır.

Örnek

2×0=0

5x-5=0

Matematik birçok kişinin zorlandığı bir alan olmakla beraber bazı kuralları herkes tarafından bilinir. Bu kurallardan bir tanesi sıfır sayısının yutan eleman olması maddesidir. Sıfırın neden yutan eleman olduğu konusuna bakıldığında elle tutulur bir gerekçe görülemez. Çünkü matematik kuralları uzun yıllar öncesinden belirlenmiş ve tüm matematik işlemleri bu kurallara göre düzenlenmiştir. Yani değiştirilmesi ve sorgulanması zor kurallardır.

Sıfır Her Zaman Yutan Eleman mıdır?
Sıfır sayısının yutan eleman olması için işlemin çarpma olması şartı söz konusudur. Toplama ve çıkarma işlemlerinde yutan değil; etkisiz eleman olarak işlem görür. Sıfır için çarpma işleminde yutan eleman dışında kendine çeviren ya da yiyen eleman tabirleri de kullanılabilir. Yutan eleman olan sıfır ister küçük bir sayı ile isterse sonsuz rakamlı bir sayı ile çarpılsın sonuç her daim sıfırdır. Toplama, çıkarma ve bölme işlemlerinde yutan eleman olarak kullanılan bir sayı yoktur. Bu kuralın bilinmesi sınav sorularında dikkat edilecek ince detaylar sayesinde bir adım önde olmanıza etki edecektir.

Toplama ve çıkarma işlemlerinde etkisiz eleman sıfırken; çarpma ve bölme işlemlerinin etkisiz elemanı 1’dir.

sıfır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu