Okul

Steteskop Nedir? Kim Buldu

Steteskop, 1816 yılında Rane Theophile Hyancinthe Laennec adında bir doktor tarafından, kağıttan bir rulo yapılıp bir ucunu hastanın kalbine diğer ucunu da kulağına dayayarak hastanın kalbini dinlemesiyle çıkmıştır. Steteskopun kökeni Yunancadır. “Stetos” göğüs anlamına, “skopein” bakmak anlamına gelir. Günümüze gelene kadar birçok değişimle steteskop adını almıştır.

Günümüze kadar birçok steteskop yapılmıştır. Hepsinin amacı daha rahat kullanılması ve hastayı daha rahat dinlemektir. 30 cm’lik tahta silindir steteskop kalp ritimlerini nefes alış verişi daha iyi dinlemeyi sağladığı için kağıt yerine kullanılmaya başlamıştır.

Dr. Charles Williams 1816 yılında bu tahta silindir steteskopu iki parçaya ayırıp daha kullanışlı ve esnek hale getirdi. 1830 ve 1840 arası tarihlerde doktorlar kauçuğun tahtadan daha iyi bir dinleme aracı olduğunu anlayıp tahta yerine kauçuk kullanmaya başladılar. Günümüz steteskopların en ilkel halleri yani tek kulaklıklı hali yerine iki kulaklı haline geçiş ise 1852 yılında yapılmıştır. Günümüzde kullanılan steteskop ise 1961 yılında Amxlivex tarafından geliştirilip hizmete sunulmuştur.

Steteskop nerde kullanılır:

Steteskop genelde doktorlar ve hemşireler tarafından ana sağlık ocaklarında, hastanelerde, kliniklerde yani özetle sağlık sektörünün olduğu her yerde kullanılır

Steteskop nasıl kullanılır:

Steteskop hastanın dinlenecek bölgesine, sırt veya göğsüne tek olan ucu düz olacak şekilde temas ettirilir, kulaklık olan kısmı da dinleyecek kişi iki kulağına takarak hastayı dinler.

Steteskopun kullanım amacı:

Steteskop vücut içindeki sesleri dinlemek için kullanılan tıbbı bir cihazdır. Steteskopla bazı hastalıkları daha önceden teşhis edebilirsiniz veya hasta olan bir kişinin rahatsızlık sebebini öğrenebilirsiniz. Bu yöntem tecrübe gerektiren bir iştir. Bunun için doktorlar özel eğitim alırlar.

Steteskopla en çok dinlenen şeyler:

– Kalbin sesi dinlenir.
– Akciğerin çıkardığı sesler dinlenir.
– Bağırsaklarda ve midede ortaya çıkan sesler dinlenir.
– Kan basıncını ölçmek içinde kullanılır.

İnsanları daha iyi dinleyip net teşhisler koymak için 1800’lü yıllarda üretilen ve o günden bu güne daha iyi kullanılması için geliştirilen, değiştirilen, sağlık sektörünün olmasa olmazıdır. Steteskopu tam anlamıyla kullanmak için yüksek derecede tecrübe gerekir unutmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu