Okul

Trombosit Nedir? Ne İşe Yarar

Trombosit; kanama esnasında kanın pıhtılaşması işine yarayan hücre parçalarına verilen addır. Trombosit miktarının düşük olması; kanamaya sebep olurken, yüksek miktardaki trombosit ise damarlarda yer alan kanın pıhtılaşma seviyesini hızlandırır. Küçük olan bu yapı taşlarının yaşama süresi, 8 ya da 10 gündür. Yetişkin ve sağlıklı bir bireyde 150.000 ile 400.000 aralığında değişen miktarlarda trombosit hücresi bulunmaktadır.

Trombositin çoğalma işlevini karaciğer kontrol etmektedir. Görev zamanı biten trombositin, ayrıştırma işlemini dalak gerçekleştirir. Kişi de bulunan dalak, bir sebepten dolayı zarar görür ya da alınırsa; trombosit seviyesi yükselir ve bunun sonucu olarak da damarda meydana gelen pıhtılaşma hızlanmış olur. Dalağın normalde olması gerekenden daha çok çalışması da trombositi ayrıştırarak; vücutta bulunan trombositi normalde atması gereken miktardan daha fazlasını dışarı atar. Trombosit her insanın vücudu için hayati önem taşımaktadır. İnsan vücudu için son derece önemli olan bu hücrenin üretim yeri; kemik iliğinde yer alan megakoryosit isimli hücrelerdir. İlikte yer alan her megakoryosit çok miktarda trombosit üretir.

Trombositin Eksik Olma Sebepleri Şunlardır:

1- Kalıtsal bir takım kusurlar,
2- Kan hücrelerindeki oksijen üretme bozukluğu,
3- Fazla sigara tüketilmesi,
4- Fazla miktarda irtifada yaşamak,
5- Kalıtsal hastalıklar,
6- Sıvı kaybının yoğun miktarda olması,
7- Dalağın standartlardan büyük olması,
8- Doğuştan gelen kemik iliğinin kırmızı kan hücresi üretmede eksik olmasıdır.

Trombositin Yüksek Olma Sebepleri:

1- Birçok hastalıkta alyuvar üretiminin uygun olmaması nedeni ile uyarılması, ( bu hastalıklar arasında; bazı kanser türleri, böbrek nakli yer almaktadır. )
2- Kalıtsal bir takım kusurlardan dolayı,
3- Kemik iliğini tutan bir hastalıktan dolayı,
4- Akut enfeksiyonu,
5- Kronikleşen bazı hastalıklar, bağ ve doku hastalıkları, tüberküloz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu