Okul

Türkçeyi Yabancı Kelimelerden Korumak İçin Neler Yapmalıyız

Teknolojinin gelişmesi ile farklı ülkelerden insanların kullandığı ortak sosyal ağlar mevcut olmaktadır. Her geçen gün insanların özenti ve yeni çıkan şeyleri dillerine dolama gibi alışkanlıklarından dilimiz doğrudan etkilenmektedir. Yeni kelimeleri Türkçemize girmesi ile yayılması kısa zamanda oluyor. İnsanların kendilerince Türkçeden uzaklaşarak farklı dillere yakınlaştıklarını görebiliriz. Marketler veya AVM’lerde dükkanların isimleri genelde yabancı olmaktadır. Bilinçli insan olarak Türkçemize sahip çıktığımız müddetçe bunların önlenmesi mümkündür.

Günlük konuşma dilimize dahi yabancı kelimelere yer vermemiz dilimizin yozlaşmasına neden olur. Kullandığımı 300 kelimenin 50’si yabancı kelimelerden oluşmaktadır. Bunları azaltarak Türkçemizi zenginleştirebilir, korunmasını sağlarız. Çevremizde gördüğümüz yabancı tabelalara karşı sahiplerini uyararak Türkçe istediğimizi belirtebiliriz. Esnafları bilgilendirerek Türkçelere dikkat etmeleri ve tabelaları ona göre ayarlamalarında da yardımcı oluruz. Dilin korunmasında en büyük görev bizlere düşmektedir. Biz doğru kullandıkça çevremizdekilerde örnek alarak doğru şekilde kullanırlar.

Dünya üzerinde konuşulan güzel dillerden birisinin Türkçe olduğunu unutmamalıyız. Dilini kaybeden milletler yok olmaya mahkumlardır. Dilimize sahip çıktığımız sürece zarar görmesinin önüne geçeriz. Dilimizi doğru şekilde kullanarak okuma ve yazmamızı geliştirmemiz müddetçe olacaktır. Dilimize giren her yabancı kelimenin karşılığı Türk Dil Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Bunlardan yola çıkarak açıklamaları öğrenip yabancı kelimelerin yerine kullanabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu