Okul

Türkiye’de Yaşanan Doğal Afetler

Ülkemizde doğal afetler sık sık yaşanmaktadır, deprem bölgesi olarak ve akarsuların bolluğu nedeni ile kontrol altına alınmamakta. Ormanların ateşe verilmesi ve heyelanlara sebep olan toprak kaymasına çok yatkın bölgelerimiz oluyor.

Depremler
Yeraltında volkanik patlamalar sonucu oluşan yarıklarda inanılmaz yükseklikte basınç ile yer sarsıntısı oluşur. Yeryüzünün belirli kısımlarda görünür deprem kuşağı adı verilir.

Erozyon
Rüzgar ve sel sularının toprağı aşındırarak taşınan topraklar göllerde denizlerde belirli kesimlerde birikmesine denir. Yurdumuz engebeli araziye sahip olduğundan sıklığını arttırmaktadır.

Toprak Kayması
Yeryüzü şekilinin eğimli olması ve yoğun yağıştan dolayı zeminin yumuşası toprak kaymasına neden olmaktadır. Çalışmalar yapılan yerlerde yer çekimininde etkisi ile bayır kısımlarda daha sıklıkla görülür.

Sel Baskınları
Ülkemiz Karadeniz bölgesinden gelen yoğun yağmur bulutları ile birlikte büyük miktarda yağış almaktadır. Karların erimesi dağlık yamaçlardan kıyılara toplanan suyun şiddeti yüksek olup evleri, iş hanlarını su basabilir. Dere ve akarsuların yanına yapılan binalarda yaşan tehlikesi arz etmektedir.

Çığ
Büyük kar yığınlarının kütleler halinde dağların yamaçlarından inanılmaz güçle önüne çıkan her şeyi yutmasıdır. Üç çeşit çığ bulunur serpinti ve kalıp haline gelmiş olanlar erime sonucu titreşim oluşumunda harekete geçerler.

Yangınlar
Ormanlık alanlarda yüksek nem ve sıcaklıktan dolayı meydana gelebilir. Bilinçsiz mangalcıların yaktığı mangallar çevreye atılan plastik, cam çeşitleri güneş ışınlarının gelmesi ile yangın çıkartabilir. Ormanlar en fazla yaz aylarında ortaya çıkmaktadır doğal çevreye büyük oranda zarar verir. Ülkenin ekonomisine ve insanların hayatını tehlikeye sokar. Orman yangınlarınında bir kısmı bilinçli olarak yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu