Okul

Türklerin Göl ve Irmakların Bulunduğu Bölgelerde Yaşamasının Nedenleri

Türkler İslam dinine geçmeden önce göçebe yaşam sürdürmüşlerdir. Türkler göçler esnasında en büyük gelir kaynaklarının başında hayvancılık gelmekteydi. Ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için göl ırmak kenarları yaşamları için en ideal yerler olmuştur. Su kaynaklarına yakın yerlere göç ederek yaşamlarını o şekilde sürdürmüşlerdir.

İslamiyet döneminden sonrada yaşamlarını aynı şekilde sulak alanlara yakın yerleri tercih etmişlerdir. Türkler göçebe yaşam tarzını benimseyen milletlerdir. Özellikle atı evcilleştirerek at üzerinde yaşamını sürdürmüştür. Atçılık alanında gelişme göstererek dünya ülkelerine örnek olmuşlardır. Atları evcilleştiren ilk devlet Türk devletleri olmuştur.

İlerleyen zamanlarda tarımcılığı öğrenen Türkler tarımcılığa başlamışlar beraberinde yerleşim hayata geçiş yapmışlardır. Türkler tarımcılığı ve hayvancılığı daha da geliştirmek için genellikle göl ve ırmak kenarlarına yerleşmeye tercih etmişlerdir. Irmak ve göl kenarlarında su ihtiyaçlarını karşılayabilir olmaları ekonomik alanda da gelişmelerini sağlamıştır. Tarım faaliyetlerinin yapılması için verimli toprakların yanı sıra su ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Su kaynaklarının olduğu yerlerde topraklardan verim alır olmuşlardır. Türkler tarım faaliyetlerini devam ettirerek kazanç sağlamaya başlamıştır. Örneğin insanların tarihleri boyunca Nil nehri kenarlarına yerleşerek yaşamlarını sürdürmesidir. Verimli toprakların yanı sıra hayvanları içinde ihtiyaç görmüşlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu