Okul

Türklerin Kullandıkları Takvimler

Türkler tarihi boyunca çeşitli takvimler kullanarak zamanı takip etmiştir. Geçmişten günümüze kadar kullandıkları takvimler 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Celali takvim, Hicri Takvim, Rumi Takvim ve Miladi Takvimden oluşmaktadır. Bunların kullanımı bazıları dini bazıları global olarak kabul edilmiştir.

12 Hayvanlı Türk Takvimi: Türklerin kullandığı en eski takvim ve inanışlarına göre Göktanrı dinini temsil etmektedir. Her yıl bir hayvanı temsil etmektedir.

Celali Takvim: Büyük Selçuklu Devleti döneminde Melikşah tarafından hazırlatılmıştır. Güneş yılı esas alınarak zaman ölçüldü.

Hicri Takvim: Hz. Muhammed’in hicreti esas alınmıştır. Ay yılı hesap alınarak kullanılmıştır. 622 yılında itibaren sayım yapmaktaydı. Dini takvim olup günümüzde dini günlerin belirlenmesi için kullanılmaktadır.

Rumi Takvim: Güneş yılı esas alınarak Osmanlı devleti döneminde kullanılmaya başlamıştır. 19. yüzyılda kısa süreliğine kullanılarak Cumhuriyet ile birlikte sona ermiştir.

Miladi Takvim: Hz. İsa’nın doğumu başlangıç noktasıdır. 1926 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Güneş yılı esas alındığı gibi en az hata payına sahip takvimdir. Global takvim niteliğinde dünya genelinde kullanılmaktadır. 1 yılı 365 gün 6 saatten oluşur, 12 aydan meydana gelir 4 mevsimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu