Okul

Vücudumuz Yeterince Protein Alınmadığında Hangi Hastalıklar Oluşur

Sağlıklı vücuda sahip olabilmek için günlük belli miktarda yağ, karbonhidrat ve protein ihtiyacımızı karşılamalıyız. Proteinler, temel yapısında amino asit bulunan zincirlerden oluşur. Hücrelerin yapı taşları proteinler, aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Protein eksikliğinde çeşitli hastalıklara yakalanırız. Proteinler onarıcı ve yapıcı olduğundan dolayı tüm dokularda bulunur. Protein olmadan vücudumuz faaliyetlerini devam ettiremezler. Yenilenmesi gereken organlarımız yenilenmediği gibi hastalıklar vücudumuzda yayılmaya başlar. Hasta olmamız kaçınılmaz hale gelir. Uzun bir müddet proteinden uzak duranlarda hafıza kaybı dahi görülmektedir.

Saçımızdan kemiğimize kadar vücudumuzun her bölgesinde proteinlere ihtiyaç duyulur. Dokuların yenilenmesi, faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için gereklidir. Yeteri kadar protein alınmadığı takdirde yorulma, halsizlik, kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama, göz bozukluğu, hipotansiyon, böbrek yetmezliği, siroz, karaciğer yağlanması görülür.

Sağlıklı bir bireyin günlük olarak kilosu başına 0,45 gram protein alması gerekir. Maksimum kg başına 0.80 gram alabilir. Örneğin 75kg birisi 33,75 gram protein ihtiyacı vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu