Okul

Yasama Yürütme Yargının Görevleri

Toplumun düzenlenmesi ve ilelebet devamlılığının sağlanması adına güçler ayrılığı ilkesi yasama, yürütme ve yargıdan oluşmaktadır. Ülke yönetiminde milletin iradesini temsil eden kişiler tarafından yönetilmesi, alınacak kararların topluma aykırı olmaması adına istenilen isteklerden oluşmaktadır. Ülkenin en büyük yönetim merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisi olmaktadır Yargı organları tarafından toplumun yönetiminde önemli söz sahibi olunması için gerek görülmüştür.

Türkiye Cumhuriyetinin yönetiminde söz sahibi olan yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirlerinden ayrılarak faaliyet göstermeleridir. Güçler birliğinin birbirlerinin denetleme yetkileri olduğundan toplumsal düzen sağlanmıştır. Anayasaya ve toplumun çıkarlarına karşı alınacak olumsuz kararlarda müdahil olma durumları bulunur. Devlet yönetiminde organların yönetimi her açıdan önemlidir. İnsan hak ve hürriyetlerinin korunması için organların denetlenmesi gerektiği görülmüştür.

Yasama: Ülkeni yasama yetkisi tümü Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir.

Yürütme: Kanun ve kararlar doğrultusunda ülkenin yönetilerek belli bir yere ulaşmasında yetkili makamdır. Bakanlar kurulunca yönetilir.

Yargı: Bağımsız mahkemeler tarafından yönetimdir. Yargı bağımsızlığı tek başına adalet ile yükümlü olmaktadır. Kurum ve kuruluşlara bağlı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu