Okul

Yıldızların Oluşumu Kısaca

Gökyüzünde bulutsuz bir gecede hayran kaldığımız parıltılar aslında birer yıldızdır. Çok uzak mesafede olan yıldızlar çok küçük görünürler. Yıldızların meydana gelmesi uzayda bulunan toz ve gaz bulutlarının bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Parlak ve çok uzak mesafelerden görünebilir mesafededir. Büyük olanlar parçalanarak daha küçük hale gelir. Bunlar yok olmazlar ta ki bir kara delik onları yok edene kadar. Gaz ve toz bulutlarının yoğunlaşarak bir araya gelip gaz kümesi oluşturup yıldızlar meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Yıldızların oluşumunda hidrojen ve %23-28 helyum az miktarda olsa ağır öğeler içirerek bunar Orion bulutlusunu oluşturur. Burada büyük yıldızlar oluşmasıyla ışıklandırıp iyonlaştırır ve H ll bölgesi yaratır.

Minik gaz bulutlar oluşarak bunlar yıldızları meydana getiriyor. Çekim kuvveti ile birlikte devasal büyüklükte yıldızların oluşumu gerçekleşir. Bunlar zamanla meteor çarpmaları ve diğer uzay olaylarından dolayı zarar görerek tekrar gaz bulutu haline dönüşebilir. Yoğunlaşma sonucunda bu gaz bulutlarının yıldız haline dönüşmesi kaçınılmaz olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu