Okul

Yükseğe Çıkınca Hava Neden Soğur

Dünyamızın ısı kaynağı güneş olmaktadır. Güneş ışınlarının yeryüzüne çarparak yansıması sonucunda sıcaklık oluşur. Sera gazlarının etkisi sonucunda sıcaklık oranlarında artış gözlemlenebilir. Güneş ışınları çarptığı noktalara bağlı olarak sıcaklığı etkiler.

Yüksek tepeler (dağlar) çıkıldıkça havaların soğuduğunu fark ederiz. Şehir merkezlerinde olan sıcaklıklar insanları bunaltacak dereceye kadar ulaşmaktadır. Everest dağı yıl boyunca devamlı kar altında olduğu bilinmektedir. Güneş ışınları yeryüzüne çarpması sonucunda yansıma gerçekleşir bir kısmı geriye yansır. Sera gazının etkisi alt kısımlarda daha fazla olmasından sıcaklık yükselmektedir.

Dünyamızı güneş ısıttığını düşünürsek ve yerküreye çarpmasından sonra yanmasını göz önünde bulundurduğumuzda yükseklerde etkisini kaybettiği görülür. Yükseklere çıkışması sonucunda hava sıcaklığı ve güneşin etkisi azaldığı görülür. Yüksek tepeler karla kaplı olduğu gibi soğuyan hava atmosferin “stratosfer” isimli tabakasına yaklaşmamızdan dolayı soğuk gittikçe azalmaktadır.

Uçakla ve helikopterle yolculuk yapmamız durumunda atmosfere doğru yaklaştığımızda camların buz tuttuğuna şahit oluruz. Yeryüzünde ise hava sıcaklığının oldukça yüksek olduğunu bildiğimiz halde olur. Uzaydaki sıcaklık -200 dereceye kadar ulaştığından dolayı atmosferi de etkilemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu