Okul

Zaman İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Atasözü atalarımızın başlarından geçen olaylara karşılık ders ve nasihat verici olması için söyledikleri özlü sözlerden oluşmaktadır. Atasözleri mecaz anlamda kullanıldıkları da olur. Benzetme yapılarak insanların kulağına küpe olacak tarzdan sözlerdir. Nasihat verirken daha kısadan insanların anlaması için söylenmiş sözleri unutmamalıyız. Yöresel olarak yerlere göre değişiklik gösterebilir.

Atalarımızın sözleri kulaktan kulağa günümüze kadar ulaşmıştır. Yerinde söylenmiş sözler daima kabul ederek insanların benimseyerek bir sonraki nesillere aktarmasına imkan tanımıştır.

Sakla samanı gelir zamanı: Önemsiz işe yaramayan şeyleri çöpe atmak yerine saklamak gerekir, gün gelir ihtiyacımız olur ancak bulamayız. Muhakkak bir gün lazım olacağını bilmeliyiz.

Ağaç yaşken eğilir: Küçükken çocukların beyni tazedir öğrenime açıktır, zamanla dolar ve kendilerini şekillendirirler. İlerleyen yaşlarda öğrenim çok daha zor olacaktır.

Vakit nakittir: Zaman geri alınamayacak kadar değerlidir, boşa geçirilecek zaman çalışarak geçirildiği takdirde hem maddi olarak rahatlığa ulaşırız hep faydalı işler yapmış oluruz.

Acele giden ecele gider: Acele getirilen işlerde hep unutulan eksiklikler olur, yavaş ama eksiksiz şekilde yapılacak olanlar çok daha verimlidir.

Demir tavında dövülür: Bazı kararlar acele verilmesi gerekir, fırsatlar gelip geçicidir değerlendirilmeli.

Bugünün işini yarına bırakma: Bugün yapılacak bir iş varsa bugün yapılmalı, yarına kalırsa başka işlerle karışır çok daha yoğun olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu