Okul

Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı sofralarımıza gelene kadar çeşitli aşamalardan geçer. Eskiden zeytinyağı üretimi hayli zahmetliyken günümüzde el değmeden üretim yapılmaktadır. Zeytinler için hasat dönemine girmesi ile ürünler toplanır. Fabrikalarda birikimi yapılarak işleme alınması beklenir. Toprak ve pisliğinden arınması için yıkanır ve ayıklanır.

Temizlenen tezyinler bant üzerine taşınarak kırıcı ve ezici denilen alete taşınır. Makine burada karma işlemi görerek zeytinin hamur hale gelmesini sağlar. Zeytin yüzeyde birikmeye başlar ve yağlar yukarı çıkar. Zeytin ortalama olarak 1 saat karma işlemine tabii tutulduktan sonra dekantör denilen ayrıştırma makinesinde birbirlerinden ayrılır. Saf olarak posasından ayrılan yağ artık rafinelerde depolanmaya hazırlanmış olacaktır.

Zeytinyağı asitleri sınıflandırma yapılarak ayıklanır. Zeytin ağacının bulunduğu topraklara göre zeytinlerin yağları ayrı rafinelerde hazır haline getirilir. Asidi düşük olan zeytinler boğaz yaktığı gibi vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Sofralarımıza taşınan zeytinyağların asit oranı 1’in altına olarak taşınır. Asit artması kalitesini düşürür. Asit oranlarına göre zeytinyağlar sınıflandırılarak ambalajlanıp kutulanarak marketlere taşınır.

Zeytinyağı üretimi ülkemizde başta Ege bölgesi ve Marmara bölgesinde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu