Okul

Parayı Hangi Medeniyet İcat Etmiştir

Tarihte bilinen ilk para Lidya’da kullanılmıştır. Ancak onlardan önce Finikeliler, altın düğmeler kullanmışlar. Ancak bunların belirgin ve sabit özellikleri yoktu; ağırlıkları ve şekilleri değişiyordu. Belirli bir şekli ve ağırlığı olan, üst yüzeylerinde resim bulunan ilk para Lydia Kralı Alyattes tarafından milattan önce yedinci yüzyılda Sard şehrinde basıldı. Lydialılar; Batı ve İç Anadolu bölgesinde yaşamış bir toplumdur. Ticarette çok ileri gitmişlerdir. Kıyı kesimdeki şehir devletleri ile sıkı ticari ilişkiler geliştirmişlerdir Ünlü Kral Yolunu inşa ederek, Ortadoğu şehir devletleri ile Ege Denizi kıyılarındaki şehir devletleri arasında ticareti yönetmişlerdir.

Madeni ilk parayı Lidya medeniyeti bulmasına rağmen ilk kağıt parayı Çin medeniyeti bulmuştur; ilk Çin paralarında deri kullanılırken sonraları ipek kullanıldı. Paranın tarih içindeki gelişim serüveni hiç durmadan devam etmiş, ihtiyaçların getirdiği zorunluluklar nedeniyle paranın şekli devamlı değişmiştir. Paranın üzerine resmi basılan ilk kral, Makedonya Kralı Büyük İskender olmuştur. Avrupa’da ilk kağıt para ise 1661 yılında Stockholm’de basılmıştır. Kısa zaman sonra İngiltere ve diğer Avrupa devletlerinde kağıt paralar basıldı.

Osmanlı Devletinde ise ilk bakır parayı Osman Bey bastırmıştır. Oğlu Orhan Bey ise kendi adına ilk sikkeyi bastırmıştır. Bunlar gümüş sikkelerdi. İlk altın parayı da Fatih Sultan Mehmet bastırmıştır. Kâğıt para Osmanlı ticari hayatına çok sonraları girmiştir; Sultan Abdülmecit zamanında ilk kâğıt para basılmıştır.

Günümüzde para kullanımı giderek azalmaktadır, sanayinin 4.0 evresine ulaşması ve ticaretin doğrudan değil de internet üzerinde yapılması yüz yüze ödeme yapmayı azaltmıştır. İnternet üzerinden alışverişlerde kullanılmak üzere çeşitli dijital paralar ve ödeme sistemleri icat edilmiştir.

Parayı hangi medeniyet icat etmiştir sorusu, paranın sonu nasıl olacak sorusuna dönüşmüştür. Alışverişlerde kredi kartları ve banka kartlarının kullanılmasının giderek yaygınlaştığı günümüzde kağıt ve madeni paranın hayatımızdan yavaş yavaş kaybolduğuna şahit olacağımız günler çok yakındır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu