Okul

Aile Terapisi Nedir

Ailenin kendi içinde yaşadığı sorunların üstesinden gelmesi için ailenin gücünü ve sağlamlığını arttırmak amaçlı, bireye ve bireylere yapılan sosyal desteğe aile terapisi denir. Aile işleyişinin doğru biçimde, aile üyelerinin birbirleriyle ilişki içinde kalarak göstermesini sağlar. Aile üyelerinin biri veya bir kaçının katıldığı terapide sorunlar masaya yatırılarak uzmanla beraber çözüm aranır. Bireylerin birbirleriyle uyum içinde çalışmaları, sorunların üstesinden gelmesine etkilidir.

Terapi nasıl uygulanır?

Görüşmeye katılan üyelerle el sıkışmak, göz teması kurmak, çocuklarla görüşmek, anne ile ev, baba ile iş konularının hakkında konuşmak.
Empati kurarak iletişim içine girerek aile üyelerinin duygu, düşünce, davranışlarını analiz etmek.
Aile üyelerine jest, mimik ve duruş pozisyonlarına göre anlamak.
Aile içinde çözülmesi gereken sorunlara yönelik çalışmalar yaparak çözüme ulaştırmak.
Terapi süresince aile üyeleri ile birlikte görüşmeler yaparak etkileşim ortamı kurmak.

İlk seanslarda aile bireyleriyle birlikte görüşmeler yapılır, ilerleyen seanslarda ise ikili görüşmelerle sorun anlamaya çalışılır. Gerekli bilgiler alınır, aile üyelerinin terapiste tam güven sağlamaları beklenir. Gerekli çalışmalar ve düzenler yerine getirilerek sorunların aşılması sağlanmaktadır. Aile bireylerinin sorunları, sıkıntılarına çözüm için görüşmeler devam ettirilir. Terapist tarafından bireylerin açık şekilde sorunlarını dile getirmeleri çözüme ulaşmasındaki en büyük yardımcıdır. Görevlerin yerine getirilmesi, aile içindeki sorunun kimden dolayı kaynaklandığına yönelik çalışmalarında yapılması mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu