OkulSözlük

Ulusal Egemenlik Nedir

Ulusal Egemenlik kavramı halkın devlet üzerindeki hakkı ve etkisi tam anlamıyla eksiksiz şekilde var olduğunu göstermesidir. Halkın egemenlik üzerinde etkisi oldukça fazladır. Devlet halktan daha güçlü değildir, güçlü olan halktır. Halkın egemenliği ve gücü sayesinde devlet güç alarak hizmet vermektedir. Ülkemizde “Ulusal Egemenlik” tam anlamı ile hissedilen durumdur. Tarihimizde Ulusal Egemenliğin sağlanması için Atatürk ve silah arkadaşlarının önemli katkıları olmuştur.

Devlet yönetiminde söz hakkı bütünü ile halkın egemenliğinde olmaktadır. Halka tanınan seçme ve seçilme hakkı sayesinde kendisini yönetecek olan kişileri kendi özgür iradesi ile belirlerler. Halkın memnun olması durumunda iktidarda olan yönetime verecekleri destek sayesinde tekrar yönetimde olmaya hak kazanırlar. Yapılan hizmetler göz önünde bulundurularak inandıkları kişileri desteklerler.

Ulusal egemenlik kavramının gerçekleşmesi için halkın temsilcileri olan milletvekilleri çalışabilecekleri meclislerinin olması gerekmektedir. 23 Nisan itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi kurularak Ulusal Egemenlik bayramı olarak kutlanmıştır. Bir kralın değil halkın yönetimde olan Cumhuriyet ve demokrasinin ilkeleri doğrultusunda hareket edilmektedir.

Ulusal egemenliğimizin teminatı halk olmaktadır. Atatürk ve arkadaşlarınızın bize armağan ettiği ülkeye sahip çıkarak ulusal egemenlik sonsuza dek korunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu