Genel Kültür

Film Türleri Nelerdir

Filmler günümüzde senaryo yazarı ve yönetmen tarafından toplumun ihtiyaçlarına ve duygularına hitap etmesi esas alınarak çeşitli kategorilerde, farklı mekânlarda, oldukça büyük bir emek sarf edilerek parça parça çekilen karelerin montaj aşaması ile bir araya getirilmesi sonucu oluşmaktadır. Çekim aşamalarında en az oyuncular kadar yönetmenin, ses görevlisinin, ışık görevlisinin, montaj görevlisinin kısaca tüm ekibin çalışması ile meydana gelmektedir. Bazen günlerce karavanlarda konaklama yapılır ve sahneler defalarca çekilerek en güzele ulaşarak kayıt edilmesi sağlanmaktadır.

Film Kategorilerinin Toplumdaki Önemi

Filmlerde toplumun duygularına hitap edecek gerilim, korku, bilimkurgu vb. alan isimleri ile adlandırılır. İçeriklerinde bu kategorilere uygun konular bulunur. Bu konulara ise senaryo adı verilir. Filmin yönetmeni senaryoyu belirleyip yazarak bu çerçevede diyaloglar oluşturarak filmin altyapısını oluşturur. Bu altyapı yazılı olarak oluşturulduktan sonra üzerinde değerlendirmeler yapılır. Eksik ya da fazla olan diyaloglar düzenlenir ve metne son hali verilir. Bundan sonrası tamamen mekan seçimi, kullanılacak teknoloji, görsellik ile birlikte değerlendirilmektedir. Oyuncuların seçimi ve rol paylaşımı Senaryo içinde belirlenmektedir. Belirlenen diyaloglar kamera karşısında okunarak kayda alınmaktadır.

Bir çevrenin ya da mekânın tanıtımının konu alındığı filmlerde diyaloglar kadar izleyicinin görselliğe kapılması da yönetmen tarafından değerlendirilir. Hangi kategoride yapılırsa yapılsın filmi oluşturmak ve montajını yaparak izleyicinin beğenisine sunmak görevi ekip olarak yerine getirilmektedir. Filmin oluşturulması için geçen sürede yeni metin ve diyaloglar senaryoya eklenebilir ya da çıkartılabilir. Özellikle sinema perdesinde ilk defa seyirci ile buluşan bir eserin oluşturulması için geçen süre izleyicilerin duygularına ve görselliğine hitap eder tarzda yapılmaktadır. Tek bir perdede çekilen bölümlerin birbiri ile uyumlu olmasını sağlamak ta yönetmenin görevidir. Kategorisine uygun mevsim şartları ve çekim alanları oluşturulur. Bu alanlarda çeşitli kostümler ile çalışmalar yapılmaktadır. Çoğu filmde kullanılan araç ve gereçlerin ise filmin senaryosuna uygun olması sağlanmaktadır. Ortaya çıkan eserlerin değerlendirmesi ise izleyiciler tarafından yapılmaktadır.

Aile: Aile konulu her yaştan izleyici kitlesine sahip film türleridir.

Aksiyon: Genelde polisiye filme benzer, adrenalin oldukça yüksektir.

Bilim kurgu: Bilimsel olarak uzay, evren gibi konulara yönelik filmlerdir.

Biyograf: Bir kişinin hayatı ele alınarak çekilen filmlerdir.

Çizgi film: Anime boyamaları sonucunda ortaya çıkan filmlerdir.

Fantastik: Doğaüstü film kategorisine girmektedir.

Komedi: İzleyiciyi güldürme esaslı filmlerdir.

Gerilim: Her an korku dolu beklenmedik olayların gerçekleştiği filmlerdir.

Polisiye: Hırsız polis tarzında filmlerdir.

Gizem: Merak uyandıran film türleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu