Bölgelere Göre Türkiye’deki Platolar
Yüzlerce binlerce yıl boyunca akarsuların etkisinde kalarak parçalanmış yüksek ve geniş düzlüklere sahip olan yerlerdir. Platolar genel olarak kıtaların oluşması sırasında yükseltisi uygun hale gelmiştir. Geniş düzlükler tarımsal açıdan oldukça verimlidir. Akarsuların geçtiği yerlerde toprak ihtiyacı olan suyu karşılar.
Aşınım platoları: Akarsular tarafından parçalanarak aşınan yerlerdir. Ülkemizdeki aşınım platoları Çatalca-Kocaeli platosu ve Karadeniz bölgesindeki Perşembe Platosu gibidir.
Tabaka düzlüğü platoları: Kalın ve sert yatay tabakaların akarsuların etkisiyle parçalanmış olan platolardır. İç Anadolu bölgesinde Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu, Ege bölgesinde Yazılıkaya Platosu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu gibidir.
Lav platoları: Magmanın yeryüzüne çıkmasıyla ortaya çıkan düzlüklerin akarsular tarafından parçalanarak oluşan platolardır. Ülkemizde en yüksek platolar volkanik platolardır. Verimli topraklara sahiptir ancak yükseklik ve iklim şartlarından dolayı tarım yapılmaz. Örneğin Erzurum-Kars ve Ardahan Platoları ve Niğde-Nevşehir Platoları gibidir.
Karstik platoları: Kireç taşıyla kaplı olan tabakanın çözünmesiyle düzleşen yer yüzeyinin akarsular tarafından parçalanarak ortaya çıkan platolardır. Akdeniz bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya’da bulunan Teke Platosu gibidir.
Türkiye’deki Platoların Dağılımı
İç Anadolu Bölgesi Platoları
Bozok Platosu
Haymana Platosu
Uuzunyayla Platosu
Cihanbeyli Platosu
Obruk Platosu
Akdeniz Bölgesi Platoları
Teke Platosu
Taşeli Platosu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Platoları
Şanlıurfa Platosu
Gaziantep Platosu
Marmara Bölgesi Platoları
Çatalca – Kocaeli Platosu
Doğu Anadolu Bölgesi Platoları
Erzurum – Kars Paltosu
Ardahan Platosu