Okul

Buzdağları Neden Suda Batmaz

Buzdağları kutup bölgelerindeki buzullarda meydana gelen değişiklikler sonucunda dev parçalar halinde koparlar. Kırılmalar ve küresel ısınmanın etkisiyle kutuplardan ayrılan buzdağları milyonlarca ton ağırlığa sahiptir. Akıntılar buzdağlarını okyanusta sürükleyerek gemilerin karşısına çıkmasına neden olur.

Devasa büyük boyutlarda olan buzdağları milyonlarca ton kütleye sahip olmalarına rağmen suyun yüzeyinde kalırlar. Doğa her şeyi kusursuz bir şekilde tasarlamış devam ettirmekte. Buzdağları ağır olmasına rağmen su yüzeyinde kalırlar.

Buzdağlarının suyun yüzeyinde kalmalarının nedeni suyun ve buzun öz kütlesinin birbirinden farklı olmasıdır. Suyun özgül ağırlığı 1 gr/santimetreküptür buzun ise 0.9 gr/santimetreküp olmasından dolayı buz daha hafiftir. Bu sayede suyun kaldırma kuvveti buz dağlarını suyun yüzeyinde tutmaya yeterli olmakta. Maddenin diğer maddeden etkilenerek batıp batmayacağını özgül ağırlığına bakarak öğrenebilirsiniz. Özgül ağırlığı suya yakın olanlar ya suyun üzerinde ya da suyun dibine yakın yerlerde olurlar. Özgül ağırlıktan dolayı buzdağları okyanusta batmadan kalabilirler. Kutuplarda yer alan buzullar milyarlarca ton ağırlığa ulaşmasına rağmen okyanusun üzerinde kaldıklarını düşünürsek açıklığa kavuşturabilir. Eğer suyun ağırlığı 0.9 gr/santimetreküp değil de 0.5 olsaydı o zaman yarısından fazlası suyun içerisinde olurdu.

buzdagi
buzdagi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu