Okul

Açıklayıcı Anlatım ve Özellikleri

Açıklayıcı anlatım içeren yazılarda bir sorun ortaya konmakta ve başlangıç cümlesi bu sorunu ortaya koyan cümle ile başlamaktadır. Sorunun ortaya konduğu ilk cümlenin ardından açıklamalar, örnekler, karşılaştırmalar kullanılarak bu açıklama devam eder ve son paragrafta özet ve yargı bildiren ifadeler kullanılarak yazı bitirilmiş olur.

Açıklayıcı Anlatım Metinleri Nasıl Olmalıdır?

Bir metinde açıklayıcı anlatım türü tercih ediliyor ise mümkün olduğunda kelimelerin gerçek anlamı kullanılmakta, yan anlamlar veya sesteşler kullanılmamaktadır. Kesin ve açık ifadenin kullanılması bu metinlerde oldukça önemlidir. Metin yazılırken tanımlama, betimleme, açıklayıcı cümleler, örneklendirmeler, benzetmeler ve karşılaştırmalar kullanılır ve bu ifadeler de açık bir anlatım kullanılarak yapılır.

Açıklayıcı anlatımın en önemli özelliği, konunun iyice anlatılması ve yazıdaki ana düşüncenin doğru şekilde aktarılması olarak bilinmektedir. Kişinin yorumlarına değil salt doğru bilgilere yer verilmesi gereken bu tür yazılarda gerekli durumlarda istatistik, grafik, levha, resim gibi görsellerden de yararlanılabilmektedir. Bu tür yazılarda amaç doğru olan bilgiyi en açık, sade, anlaşılır diliyle okuyuculara aktarmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu