Okul

Coğrafi Bölgelerimiz Nelerdir

Ülkemiz birbirlerinden ayrı yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bölgeler ikim, yeryüzü şekilleri, sosyal ve ekonomi kriterlere göre birbirlerinden ayrılmaktadır. Coğrafya ersinde ülkemiz bölgelere ayrılmaktadır. Coğrafya dersinde kolaylık olması için müfredatta değişiklikler yapılarak bölgelere ayrılmıştır. Coğrafya uzmanları tarafından 1941 yılında bugünkü halini almıştır. Bölgelere ayrılması anayasada yer alan kanun olmayarak coğrafi olarak anlaşılabilirliliğin kolaylaşması için yapılmıştır.

Marmara bölgesi: Marmara ve Karadeniz tarafından etrafı örtülmektedir. Bitki örtüsü bölge genelinde benzerlik gösterir. Yüksekliği az, ova ve yaylarları geniştir. Karadeniz ve Akdeniz ikliminin arasında kalmıştır. Gelişmiş sanayi bölgeleri olması ulaşımın ve ticaretin ilerlemesini sağlamıştır.

Ege bölgesi: Dağlar dik şekilde kıyıya uzanır. Çöküntü ve ovalar yer almaktadır. Ilıman olan Akdeniz iklimi iç bölgelere doğru ilerler. Önemli ihracat ve limanların bulunduğu bölgedir.

Akdeniz bölgesi: Batı ve Orta Toros Dağları tarafından sarılmıştır. Set şeklinde kıyıya doğru paralel uzanmaktadır. Dağların yükseltisinden dolayı kıyı ovalar dardır. Bölgede Akdeniz iklimi görülür. Kıyılar girintili ve çıkıntılıdır.

İç Anadolu bölgesi: Ova ve yaylarlar üzerine kuruludur. Dağlarla çevrili olan bölgelere sahiptir. Tipik karasal iklim görülmektedir.

Karadeniz bölgesi: Dağlar kıyıya doğru paralel uzanmaktadır. Kıyılar yüksek dağlarla çevrili olmaktadır. Girintili ve çıkıntılı değildir. Bölge yıllık bol miktarda yağış olmaktadır.

Doğu Anadolu bölgesi: Ortalama yüksekliği fazla olmaktadır. Bölge deniz etkisinden uzak kalır. Dağlık bölgeler olduğundan en çok volkanik dağımızın bulunduğu bölgemizdir. Karasal iklim hakimdir, nüfus ve yerleşim azdır.

Güneydoğu Anadolu bölgesi: Buharlaşmanın fazla olması sıcak ve kuraklığın çok olmasına işarettir. Güneydoğu Toroslar’ın güneyinde ova ve yaylalar bulunur. Batı kesimlerde Akdeniz iklim, bitki örtüsü bozkırdır.

Akdeniz Bölgesi

akdeniz bolgesi

Doğu Anadolu Bölgesi

dogu anadolu bolgesi

Ege Bölgesi

ege bolgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

guneydogu anadolu bolgesi

İç Anadolu Bölgesi

ic anadolu bolgesi

Karadeniz Bölgesi

karadeniz bolgesi

Marmara Bölgesi

marmara bolgesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu